ЛАЗАР Марковић је био Партизанова "бомба" на крају прелазног рока, вратио се после шест година у своју кућу. Тамо где је навикао да буде, међу својима. И да би био свој на своме. После шест година, а кад се мало ко надао осим управе црно-белих, крилни нападач је одбацио многе понуде, већи новац и одлучио да послуша себе и своју породицу.


- Срце је рекло: Партизан - као из топа каже Лазар за "Новости".

Не крије да су га Зоран Тошић и Владимир Стојковић "форсирали" још од априла да се врати у Хумску, али главна одлука донета је како се то код Марковића и ради:

- У кругу породице. Кад је Партизан прошао у Лигу Европе, више дилеме није било. Сели смо, размотрили све, али мени је било битно да се вратим у своју кућу, тамо где ћу бити најсрећнији. Подржали су ме сви, отац Нјегослав је можда имао пресудну реч.

Потврдио је сусрет са директором Милошем Вазуром на једном сплаву.

- Али, није то мој сплав, како неки преносе, већ објекат мог пријатеља поред мог, где стално пијемо кафу. Причали јесмо и тада, али пре тог сусрета.

Није желео Лазар да у часу кад се званично вратио у своју кућу прича о понудама Црвене звезде, Динама из Загреба, које су изнедриле многе коментаре.

- Партизан је мој клуб, ја сам "гробар". Поштујем све, али ово је мој клуб. Узбуђен сам као први пут када сам потписао уговор овде. Вратио сам се у своју кућу, надам се да ће Партизан помоћи мени и ја Партизану. Старији сам, искуснији, желим да будемо што бољи и конкретнији, како у Лиги Европе тако и првенству Србије. Не могу да погрешим када сам се вратио кући.

СЕЛЕКТОРУ НА ОКУЛАЗАРА Марковића дуго није било ни у репрезентацији Србије, а у Партизану ће имати прилику да се наметне селектору.
- То је већ до селектора. Ако буде увидео да сам му потребан, сигурно је да бих волео да се вратим међу "орлове".

Пласман у Лигу Европе није био пресудан, каже Лазар. Да ли је дошло до засићења играња у иностранству и сталног мењања клубова?

Прочитајте још САВО ЦРНО-БЕЛИ ДО 2022. ГОДИНЕ: Милошевић потписао нови уговор са Партизаном

- Није ни то у питању, већ тренутак у коме се догодила понуда Партизана, јер у Хумској су ми увек говорили да су ми врата широм отворена. Кад год. Сада се све поклопило, имам заиста велики мотив да са Партизаном проживим оно што сам од 2011. до 2013. У инсотранству је било и успона и падова. Можда више падова у последње време, али одлучан сам да то променим.

Искрен је кад каже да није у форми, да у овом часу може да одигра 45 до 60 минута.

- Биће ми потребно мало времена, надам се да ћу за 10-15 дана достићи одређени ниво форме. Погодује ми то што је тренутно првенствена пауза, али искрено једва чекам утакмице. Баш сам их се зажелео.

Присетили смо се и почетака, дуела у Лучанима, па она три минута против Шкендије.

- Историја, сећања навиру на сваком кораку овде. Срећем исте људе, драге, моје. А првом мечу за десетак дана радујем се можда и више него ономе кад сам дебитовао. Искрен сам.

Прочитајте још ОЖЕГОВИЋ У ДАРМШТАТУ: Партизану 400.000 евра, нападачу трогодишњи уговор

Све утакмице Партизана у сезони је гледао, говори у суперлативима о саиграчима.
ГАВРАНОВ СРЕЋАН БРОЈ 50НИЈЕ мењао број на дресу. Опет ће изнад броја "50" стајати име Л. Марковић, као пре осам година.
- То ми је важан број који сам носио током каријере и није било дилеме ниједног тренутка око броја. Економ Гавран ми је тај број понудио кад сам постао професионалац и донео ми је много радости - објаснио је Марковић.

- Са Бамбијем и Стојкетом сам играо у репрезентацији, странци су заиста одлични, Натхо је топ, Сума и Асано су одлични. Мислим да имамо добар тим, способан да направи успех.

Успех се мери само титулама, Марковић је у Партизану знао само за прво место.

- Титула је један од разлога што сам се вратио. Знам да Звезда има добар тим, али тркаћемо се. Имамо квалитет да вратимо титулу у Хумску, стојим иза тога, без обзира на то што сада није ситуација у српском фудбалу као пре шест година. А осим у Бенфики, нисам одавно подигао пехар...

Не сумња ни у пролаз црно-белих у нокаут-фазу Лиге Европе.

- Уз све поштовање Манчестер јунајтеду, АЗ и Астани, уверен сам да ћемо освојити једно од прва два места. Да не верујем у овај састав Партизана, у тренера и клуб не бих се ни враћао. Можемо много, у то не сумњам.

Прочитајте још Партизан зарадио близу пет милиона због ЛЕ, може и још...

Конкуренција у тиму је јака на крилним позицијама, Марковић још није разговарао са тренером Милошевићем око позиције у екипи.

- Могу да играм где год треба, деветку, десетку, по крилу... Шеф ће одлучити, моје је да играм што боље и да се вратим на репрезентативни ниво. Партизану сам потребан колико и он мени, верујем у интуицију и, пре свега, у срце. А, овде ми срце најјаче туче, ово је моја кућа - насмејан, озарен закључио је први брифинг са медијима Марковић.

Саво Милошевић зна какав је потенцијал добио, али ће сигурно имати и много незахвалан посао да га што пре врати у такмичарску форму, поготово јер је Маркец без утакмица од 22. фебруара. Партизан је до сада увек имао корист од своје деце која су се враћала у Хумску, зато нико не сумња да ће и Марковић опет летети тереном као некад.