КИНЕЗИ ИЗ ШПАНИЈЕ: Алгете домаћин младим фудбалерима из најмногољудније земље (ФОТО)

Владимир Станковић

недеља, 11. 08. 2019. у 09:13

КИНЕЗИ ИЗ ШПАНИЈЕ: Алгете домаћин младим фудбалерима из најмногољудније земље (ФОТО)

Млади кинески фудбалери у кампу у Шпанији Фото El Pais

Тридесет 15-годишњака се спрема за Азијско првенство, али главни циљ је пласман Кине на Мундијал 2026. Камп у срцу Шпаније последица је сарадње Кинеске лиге (ЦФА) са шпанском Примером

МЕСТАШЦЕ Алгете, удаљено двадесетак километара од Мадрида, за Шпанце је буквално, што бисмо ми рекли, "шпанско село" и никада не би доспело у јавност да у њему већ седам месеци не бораве млади фудбалери из Кине. Реч о 15-годишњацима који се спремају за Азијско првенство 2020. али то им је само први, такорећи успутни циљ. Главни је пласман Кине на сениорски Мундијал 2026. а идеја је да тада носиоци игре буду неки од ових дечака.

Кинески дечаци, њих тридесетак, остаће у Шпанији још најмање три месеца. У кампу имају три терена и све погодности, од теретане и базена па до библиотеке. Тренирају два пута дневно, али имају и школски програм јер се образовање не запоставља иако је фудбал у првом плану.

КИНЕСКИ камп у срцу Шпаније последица је сарадње Кинеске лиге (ЦФА) са шпанском Примером. Кинези имају још један сличан камп у Европи, у Чешкој, а планирају их још неколико. Идеја је настала 2015. када је кинеска влада лансирала програм за развој фудбала. Први циљ су биле школе, с посебном пажњом према најталентованијим дечацима. Такође је донет пропис по коме су сви професионални клубови обавезни да у саставу имају једног играча млађег од 23 године, а број странаца лимитиран је на три.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВИ САНЕ ЈЕ ПЕРИШИЋ: Нападач Ситија отпао због одласка на операцију, Бајерн тражи друго крило

Сарадња са Шпанијом почела је захваљујући Серђију Торенсу, који представља шпанску Примеру у Кини. Он је раније тадио 10 година на отварању кинеског тржишта за шпанске производе, али је 2014. прешао на "извоз фудбала". Торенс истиче да је пре 10 година било једва 10.000 регистрованих фудбалера, а сада их је седам милиона што је још увек недовољно с обзиром на број становника Кине.

ЦЕНТАР у Шпанији отворили су Хавијер Тебас, председник Примере, и његов кинески колега Ду Жаочаи. У склопу сарадње је ангажовано око 200 шпанских тренера на раду у Кини. Дечаци који уче у Шпанији имају велике фудбалске планове због којих су оставили родну земљу, породицу, пријатеље... Кажу да им се у Шпанији све свиђа, а једини проблем су имали са храном јер се требало навићи "на нове укусе".

Иначе, Кина је до сада само једном играла на Мундијалу, 2002. у Јапану и Јужној Кореји, када је селектор био Бора Милутиновић. Изгубила је све три утакмице, није дала ниједан гол. Циљ за следеће учешће - резултат бољи од претходног.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЛИГА ШАМПИОНА: Најлепши гол је Месијев (ВИДЕО)

Ли Хао, голман кинеског тима Фото El Pais


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације