ПОСЛЕ дужег времена и размишљања, одлучио сам да на једном месту, речима и сликом, представим моје живљење са фудбалом, које је на терену, играчки и судијски, трајало од 1963. до 1993, а касније, до 2012, настављено у својству делегата и посматрача суђења - прича Радоица Драгојловић (74), који је оставио дубок траг као савезни фудбалски судија бивше СФРЈ, као и у времену после њеног распада.

Чувена пиштаљка сад свира сећања, књигом "Из дневника савезног фудбалског судије Радоице Раде Драгојловића". Она је збирка информација, извештаја и коментара из времену ауторовог битисања посвећеног судијском позиву, од Међуопштинске, Западноморавске, Српске лиге, Друге савезне лиге, Прве савезне лиге Југославије до сећања на стечена признања, друге спортске раднике, познате фудбалере... Зато је, и због других садржаја, књига драгоцени допринос новим сазнањима о српском и фудбалу СФРЈ током Драгојловићеве судијске и спортске каријере. И корисна препорука, савет младим спортистима.

- Пошто поседујем много прикупљеног и записаног материјала, фотографија и сведочанстава у фиокама, свескама и другде, сматрао сам да их треба предочити јавности. Зато што је сада неко друго време, другачије је схватање фудбалске игре. Више од хиљаду пута сам истрчао на зелени терен: као главни или помоћни судија, на првенствене, ревијалне, пријатељске утакмице... Нема терена у бившој Југославији где моја судијска нога није крочила, па и шире, у Европи. Судијски позив је за мене био велики изазов, јер потичем из малог места, сеоско сам дете, али сам се на терену носио с најпознатијим судијским српским и светским колегама - приповеда Драгојловић, који пензионерске дане броји у родном селу Јабланица код Горњег Милановца.

ПРОМОЦИЈА

ПРОМОЦИЈУ Драгојловићеве књиге увеличали су познати спортски радници, већином и сами савезне фудбалске судије: Дејан Недић, који је сада аналитичар спорних ситуација у Лиги шампиона и Лиги Европе, Владан Вићентијевић, познат и као аутор "Правила фудбалске игре", Милан Кубуровић у име Судијске организације Горњег Милановца, Милорад Мишо Наумовић, спортски радник из времена највећих успеха чачанског Борца, и Велимир Обрадовић, у име МЗ Јабланица, чији је и Драгојловић донедавно био председник. Медијатор је био новинар Предраг Лошић, син бившег савезног судије Александра Лошића.