МИХА ТРИ НЕДЕЉЕ У БОЛНИЦИ: Леукемија може да се победи

Novosti online

среда, 17. 07. 2019. у 11:47

МИХА ТРИ НЕДЕЉЕ У БОЛНИЦИ: Леукемија може да се победи

Синиша Михајловић фото: АП

Што је пре откријемо, то смо у већој предности. Чак и код оних где није могуће потпуно излечење, данашњи лекови могу значајно да продуже животни век – каже доктор који ће бринути о Михајловићу

Српски тренер Синиша Михајловић започео је борбу с акутном леукемију, пошто се у понедељак увече јавио на одељење Института за хематологију у поликлиници "Санта Оросло".

Професор медицине Микеле Каво, који ће бринути о стратегу Болоње, је у изјави за италијанску "Републику" причао о врстама леукемије и шансама за њено излечење, додавши да ће прва фаза Михајловићевог лечења трајати три недеље.

- Не могу се излечити све врсте леукемије, али неке, чак и акутне, могу да буду побеђене. Што је пре откријемо, то смо у већој предности. Чак и код оних где није могуће потпуно излечење, данашњи лекови могу значајно да продуже животни век. Сви који болују од леукемије морају да буду свесни да живимо у периоду великих научних достигнућа. Постоје велики успеси у терапији многих болести рака коштане сржи. Данас радимо ствари које су пре само десет година биле незамисливе. Никад нисмо били у бољој позицији – рекао је Каво, који, ипак, није хтео да даје конкретне прогнозе о Михајловићевим шансама за излечење.


- Морам да сачувам апсолутну дискрецију мог пацијента. Он је тај који ће одлучити да ли ће, када и колико информација поделити са јавношћу. Могу само да поновим оно што говорим свим пацијентима. Нада у излечење један је од најважнијих елемената процеса лечења, а у данашње време заиста имамо разлога за наду – рекао је професор, објаснивши да постоје велике разлике у леукемијама, које могу бити хроничне или акутне.

- Данас постоји могућност одабира циљаних лекова и персонализације терапије, уз помоћ техника молекуларне биологије. Наш институт је центар за употребу генетски модификованих лимфоцита за препознавање и убијање ћелија рака. То омогућава да се превазиђу неки проблеми који су се појавили код хемотерапије, посебно развој неких отпорности на лекове - подвукао је професор Микеле Каво.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

BRATEE

17.07.2019. 12:40

Mnogo toga mozee da se pobedi ...sa jakom psihičkom podrskom od naj blizih...to je naj bitnije...Napred junače sa Verom u Boga !!!

Branko

18.07.2019. 07:55

Sreca je sto je Miha u svoj toj nesreci imao srece da je zaradio dovoljno para za takva lecenja. Inace mi bez para mozemo samo da brojimo dane i cekamo ili da odemo kod nekog od mnogih prevaranata koji se bogate na tudjoj nesreci.Drzi se legendo kao i svi drugi koje je to zlo snaslo!