СРПСКИ ХЕМАТОЛОЗИ О СИНИШИ МИХАЈЛОВИЋУ: Излечење са високим процентом

А. ВАСИЋ

понедељак, 15. 07. 2019. у 08:40

СРПСКИ ХЕМАТОЛОЗИ О СИНИШИ МИХАЈЛОВИЋУ: Излечење са високим процентом

Ана Видовић

Пред нашим асом је процес лечења хемиотерапијом, који може да траје најмање два месеца

ПРЕМА речима стручњака за болести крви, акутна леукемија настаје изненада, напредује брзо и не постоји никаква превенција која може да спречи развој болести. Лечење је посебно за сваког пацијента, али најчешће почиње применом хемиотерпије, након чега се наставља коришћење лекова.


- У почетној фази, врло су важни такозвани потпорни лекови, који штите од компликација болести и настанка инфекција - каже за "Новости" др Владислава Ђурашиновић, хематолог КЦС. - У зависности од конкретног случаја, користе се цитостатици, који су сада напредовали и немају толики број контраефеката, као што је био случај претходних година. Таргет терапија је често решење, док се одређене врсте биолошке терапије за ову болест још испитују, нису у широкој употреби и користе се у оквиру клиничких студија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАВИЈАЧИ ДОЧЕКАЛИ МИХАЈЛОВИЋА: Синиша, не одустај (ВИДЕО)


Проф. др Ана Видовић, начелник одељења Акутне леукемије 2 на Клиници за хематологију у Клиничком центру Србије, каже да се још не зна са сигурношћу који облик болести има наш прослављени спортиста, али се претпоставља да је у питању један од два основна типа, мијелоцитна или лимфопластна леукемија.


- Први облик погађа око 80 одсто оболелих и карактеристичан је за особе старије од 60 година, док се други облик чешће сусреће код деце - каже проф. др Ана Видовић. - Оба облика лече са са високим процентом. Осим тога, постоји врста акутне промилоцитне леукемије, која се успешно лечи у чак 90 одсто случајева.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: МИХО, БОЛЕСТ ТЕ НЕЋЕ УПЛАШИТИ: Поруке подршке за Синишу стижу са свих страна


Када лечење протиче како треба, пацијент кроз месец дана може да иде на кућно лечење, у периоду од три или четири недеље. Након тога, наставља се са блажим облицима терапије.


- Када дође до те фазе, већ ће бити познато да ли је трансплантација најбоље решење - каже проф. др Ана Видовић. - Она је успешна у просеку у 40 одсто случајева. Уколико се буде тражио подударан давалац коштане сржи, наша земља је такође укључена у међународну мрежу, што значи да давалац може да буде неко из Србије.


ПОСЕТЕ СТРОГО КОНТРОЛИСАНЕ

РАЗЛИЧИТИМ тестовима и анализама наредних дана биће утврђене појединости, колико је болест агресивна и колико брзо напредује. Омогућени најбољи услови и доступност лекара, сигурно могу да допринесу лечењу.

- Највероватније ће неко време бити изолован и лечити се у болничким условима. Потребно је да се обезбеде филтери за пречишћавање ваздуха. Посете у овој фази болести могу да буду дозвољене, али искључиво када се приликом посета носе хируршке маске и опрема, како би могућност за инфекцију била максимално смањена. То је најважније у овим фазама болести.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Ненад

15.07.2019. 09:00

Наравно да је болест излечива. Човек је физички јак јер се годинама бавио спортом, ради увек на отвореном простору, пун је пара ко брод па може да плати лечење. Не постоји ни један разлог да не успе. За бригу је када хирург од малолетне деце самохране мајке која има здравствену књижицу тражи 500 евра да би је оперисао а они немају након чега се са тешко болесном мајком враћају кући.

Milorad

15.07.2019. 12:13

Da, da bogati ne umiru, od bolesti, samo zato što imaju para, kakvo površno razmišljanje.

naranca

15.07.2019. 12:49

- ''Prvi oblik pogađa oko 80 odsto obolelih i karakterističan je za osobe starije od 60 godina, dok se drugi oblik češće susreće kod dece - kaže prof. dr Ana Vidović''----I gde je tu gospodin Mihajlovic?