ОД ИЗВЕШТАЧА “НОВОСТИ”: ПОХОРЈЕ


СПАС за фудбал на овим просторима лежи у организовању регионалне лиге у којој би учествовали клубови са простора бивше СФРЈ. Свестан је искусни чувар мреже Партизана Владимир Стојковић да на путу ка реализацији те жеље постоје бројне препреке, као и да са том идејом није измислио топлу воду, али верује да би неко ускоро могао озбиљно да се позабави том проблематиком.


- Волео бих да се направи лига старе Југе. Мислим да би фудбал кренуо напред. То је у интересу фудбала. Не може нико да ме убеди да фудбал неће профитирати, да играчи неће профитирати и да клубови неће финансијски стати на ноге. Замислите да имате лигу, за неколико година, Олимпија, Марибор, Партизан, Звезда, Војводина, Будућност, Вардар, Жељо, Сарајево, Динамо, Хајдук... Нека буде као у Грчкој, ако је опасно, нека се не иде на гостовања. То би изгледало сасвим пристојно. Имало би жар, фудбал би био неколико степеника испред. И када је реч о рангирању лиге, не можда одмах, али за неколико година били бисмо у врху.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВРЕМЕ ЈЕ ЗА НОВОГ СУМУ: Фудбалери из Африке би у новој сезони могли да гурају “ваљак”


ГОЛ ИЗ ДЕРБИЈА ЈОШ ПЕЧЕ НЕ заборавља Стојковић још судију Ђокића и признати гол Боаћија у првом прошлосезонском дербију.
- Нисам примио гол. То су неке ствари које ће повући милион тема и милион прича. Судија је морао да гледа кроз две мреже, можда и пешкир... Опет, то је моје виђење ствари, тако сам видео. Тај гол да није био признат, ниједан играч се не би бунио, као ни навијач. Нико не би водио полемику да ли је гол.

Јасно је да би домаће такмичење трпело у случају организовања регионалне лиге, а Стојковић сматра да тај проблем није у потпуности нерешив.


- Имате кошаркашку АБА лигу и пример како може. Партизан има Телеоптик, Звезда има своју филијалу, нека Партизан с Б тимом игра ту лигу, то јест са младим играчима. Сигуран сам да би првак регионалне лиге могао да дође до коефицијента да иде директно у Лигу шампиона. Други да иде у квалификације, рецимо. Коме не би било у интересу да се то све направи. Можда не би УЕФА одмах дала представника, али две, три године бисмо се борили за то место. Сматрам да би квалитет лиге био довољно висок да првак има место у Лиги шампиона. То би била озбиљна лига. Дигли би се и гледаност и спонзорства.


Из разговора са осталим играчима Стојковић примећује да је мало њих који би имали шта да кажу против овакве лиге.


- Који играч може да не буде за то? Не знам који стадион не би био пун. Добро, кад кажем пун, мислим да би код нас минимум било 15.000 навијача, што је знатно боље него што је сада.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПАРТИЗАН ДОБИО ОДЛУКУ О ТИТУЛИ ИЗ 1946, ВУЛЕТИЋ ЉУТ КАО РИС: Газе нас, али им неће успети


Стојковић после пензионисања Саше Илића улази у нову сезону као капитен црно-белих и верује да целокупни притисак у клубу и око њега не може да га спута.


- Разумни смо људи, неке ствари су јасне. Притисак 2010. је био велики, пошто сам тад дошао у Партизан и сви су ме гледали под лупом. Све оно кад неко нешто каже, мораш да докажеш на терену и да браниш константно и добро, како би се све ствари поставиле на своје место. А притисак противничких навијача не јењава од 2010. па до сада. Све је као некада, што се каже.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЦРНО-БЕЛИ ОДЛИЧНИ ПРОТИВ БОРДОА: Садиков првенац, Смиљанић оверио победу


Много пута је током прошле сезоне био на ивици да каже свашта, па ће бити занимљиво видети да ли ће сада, када је капитен, све сасути или повлачити кочницу.


- Добро питање. Мислим да нећу моћи да издржим ако дође до момента да нешто видим, а да то није коректно. Тако да, будите сигурни да постоје неке границе. Неке ствари могу да се прогутају и сакрију, али кад се пређе та граница, не може да се ћути. Надам се да се та граница неће прећи. Највише бих волео да све буде на свом месту и поштено. У себи имам доста тога што држим, што сам видео и што не желим да износим у јавност и што мене генерално тишти. Надам се да ћу се обуздати. Највише бих волео када не би било тих неспортских тема, био бих најсрећнији - закључио је Стојковић.


КАД БИ СЕ "ГРОБАРИ" УЈЕДИНИЛИ...

ТРИ фракције Партизанових навијача на стадиону су нешто што је постало редовна појава, а искусни голман прижељкује да се тај проблем некако реши.

- Значило би нам. Овако постоји мала растројеност, где некад и противничке екипе профитирају. Ипак, нисмо ми ти који одлучују шта ће да се дешава на трибинама, као што ни навијачи не одлучују шта ће да се дешава на терену. У то не би требало да се мешамо. Волели бисмо да то буде заједништво. Ако није могуће, не мешамо се и не гурамо нос тамо где нам није место - јасан је Стојковић.


ПАКШИ ЗА КРАЈ

ФУДБАЛЕРЕ Партизана данас у 17 часова очекује последња утакмица на припремама у Словенији пред повратак у Београд. Ривал је мађарски прволигаш Пакши, који последњих дана има исту базу као и црно-бели, хотел "Хабакук".