ЗВЕЗДАН Терзић се и те како мешао у патриотизам Љубише Тумбаковића и црногорских репрезентативаца из Црвене звезде пред меч са "Косовом". О свему што се дешавало са сада српским селектором, као и о улози генералног директора Црвене звезде, председник ФС Црне Горе Дејан Савићевић причао је за "Недељник":


- Тумба ме је разочарао као човек и као професионалац. Видим да је по постављењу за селектора Србије рекао да не зна да ли је донео исправну одлуку, али јесте логичну. Како то може да изјави човек који има принципе? Који су то принципи? Како може неко да те назове у минут до 12 и каже ти "немој да водиш репрезентацију Црне Горе?" Да ли неко заиста мисли да је ту одлуку донео по личном убеђењу? Или су га звали из кабинета.


Прочитајте још Савићевић о утицају на Тумбаковића: Терзић је бацио "атомску бомбу" на наш фудбал

СРБИЈА ЈЕ МОЈА ДРУГА КУЋА НА недавну Терзићеву опаску и својеврсну поруку да "после свега треба доћи у Београд", Дејан Савићевић је одговорио: - Рекао сам и ја њему да ваља доћи у Црну Гору. Далеко од тога да ја мрзим Србију. Ја Србију доживљавам као своју другу кућу. Тамо сам провео три и по најлепше године живота, син ми се родио у Београду.


Није се овде зауставио Савићевић, јер је причао и о "лажном патриотизму".


- Не постаје се патриота у минут до 12. Када смо извукли Косово, Тумбаковић је могао да буде толики патриота и да ми каже: "Дејо, ја то не могу да водим." Могао је и у марту месецу, кад су нам прошле прве утакмице, да дође и да ми каже: "Види, Дејо, Косово долази, не могу ја то." И тада, да ми је рекао, казао бих му: "У реду, прихватам" - додао је први човек ФСЦГ.


Одмах затим је Савићевић открио и шта се дешавало током последњег састанка пред меч у Подгорици:


- На том састанку, Тумбаковић се готово заплакао. То знају играчи који су били ту. Рекао је: "Ја сам вас издао."


А онда и о Звездану Терзићу:


- Он се јесте мешао у све ово! Какав је то начин да кажеш да ниси, а звао си играче, преносио поруке, слао их... Звао је и Тумбаковића и рекао му да не треба да игра Иванић, јер су велика средства уложена у његово довођење и како не би било добро, јер навијачи потом неће дозволити да он игра за Звезду. Звао је и Иванића, а колико сам схватио, није у некој доброј комуникацији са Филипом Стојковићем. Барем тада није био, не знам да ли су проправили односе. И после је пребацио причу да сам ја против Срба. Шаље људима поруке да ја мрзим Србе. Али, само да не буде у заблуди да је неко у Црној Гори у то поверовао и што се тиче фудбалских људи и ових до којих је њему стало и његовог пријатеља код којег иде под скуте. Да не мисли да је њега убедио - каже Савићевић.


Прочитајте још ТЕРЗИЋ ЕКСПРЕСНО ОДГОВОРИО САВИЋЕВИЋУ: Став двојице играча Звезде је став против тзв. Косова, а не Црне Горе

Објашњавајући како је од Звездине фудбалске легенде постао практично непожељна особа у Србији, Савићевић је био кратак:


- Ја не делим људе по вери или нацији, мрзим једино лажове. А то је он (мисли на Терзића, оп.а)!


А на Терзићеву недавну опаску да је Савићевића "захватило лудило", први човек ФСЦГ одговара:


- То што Терзић назива лудилом је мој карактер који ће он добро осетити. Пре него што ми опет одговори, нека прочита интервју Илије Петковића, који је својевремено дао о њему, јер ће му тај интервју бити мед и млеко.


ИГРАЧИ ЗНАЈУ КО ЈЕ ЗВАО ИВАНИЋА

ДОКАЗУЈУЋИ да је Звездан Терзић вршио притисак на Тумбаковића и двојицу играча Црне Горе, Савићевић наглашава:

- Питајте све играче, кад је изашла Терзићева изјава, били смо у Чешкој. Играчи ме питају: "Председниче, јесте ли читали ово", и кажу: "Како га није срамота, ми смо били ту кад је звао Иванића." Човек је сам себе провалио. Он је последњи човек у Србији који је требало да то уради фудбалској Црној Гори, јер добро зна колико му се помогло кад му је било тешко.