КАДА су у лето 2013. године омладинци Србије под вођством Лјубинка Друловића постали шампиони Европе у Литванији, помислили смо да боље од тога не може. Већ после две године је Вељко Пауновић селекцију до 20 година одвео на кров света, на крају света - на Новом Зеланду.


Реално, од тога боље и није могло, али још реалније: од 2015. и врхунског успеха "орлићи" у сличном саставу падају све ниже. На најнижу грану доспели су у селекцији до 21 године, на Првенству Европе, које се завршава у недељу (20.45) финалном утакмицом Немачка - Шпанија.

Ко је све водио наше млађе селекције, по којим шаблонима и афинитетима су се селектори најбитнијих узрасних категорија мењали као на траци, знају само они који воде ФСС, али истина је да у селекцијама од 17, 19, 20 или 21 године имамо врхунске таленте на терену, али очигледно немамо адекватан кадар који у свлачионици треба да "нацрта" тактику за одлазак на победничко постоље...

Млада селекција, дакле они који су у чекаоници за А тим, а неки чак и у њему, доживела је дебакл на ЕП у Италији, а само у последње две године на њеној клупи били су Томислав Сивић, Ненад Лалатовић и Горан Ђоровић.

Прочитајте још КО ПОСЛЕ ЂОРОВИЋА? Млада репрезентација се враћа са ЕП

Први је одвео 2017. године екипу до ЕП у Пољској, био већ виђен за "златну лопту" за најбољег тренера ФСС, али је одједном пао у немилост људи на Теразијама 35 и отишао у Мађарску да настави клупску каријеру. "Орлиће" је у Пољској водио Ненад Лалатовић, испали су већ после групне фазе и пораза од Португалије и Шпаније и ремија са Македонијом. Опште је позната ствар да се селектор тада и физички сукобио са Огњеном Ожеговићем на тренингу...
СЕЛЕКТОРИУ 21 - Горан Ђоровић?
У 19 - Ненад Сакић
У 18 - Иван Јевић
У 17 - Милан Куљић
У 16 - Дејан Бранковић

Селекцију до 19 година, дакле омладинце, од 2017. године је водио Милош Велебит и није се са њом пласирао на ЕП 2018. године. На клупу је накратко сео Перица Огњеновић, а убрзо после њега стигао је Ненад Сакић, који такође није успео да наше клинце одведе на ЕП. Подсетимо, тада су "орлићи" били последњи у елитној групи квалификација, иза Белгије, Украјине и Италије.

Прочитајте још Млада репрезентација Србије се расула после ЕП

И тако... док "орлићи" у скоро свим категоријама нису више велесила, него топовска храна (гол-разлика на ЕП у Италији 1:10), чекамо нека боља времена и неког бољег селектора да докаже да су пред вратима А тима у ствари "орлушине", а не "пилићи".

ВРТЕШКА И КОД КАДЕТА
КАКАВ је ко таленат, види се већ у узрасту до 17 година. После неуспеха на ЕП 2017. у Хрватској смењен је тадашњи селектор Перица Огњеновић, а на његово место дошао је Иван Јешић. Занимљиво, овај селектор је смењен дан пред први круг квалификација за ЕП (?!), а на његово место дошао је Милан Обрадовић, а пред завршни циклус квалификација уследила је нова смена и долазак Ивана Јевића.

"Орлићи" су тада на ЕП у Енглеску отпутовали, не због учинка на терену, него због административног пропуста Украјинаца, за које су у квалификацијама наступили играчи са два жута картона.