Од сталног дописника “Новости”: ВИНДИШГАРСТЕН

ШАМПИОН је стрпљиво, дуго бирао и на крају се определио за прекаљеног везисту Хозеа Кањаса (32). Искусни Шпанац ће бити прво појачање црвено-белих из иностранства, а долази из грчког ПАОК-а, где је успешно играо три године и помогао да се прошле сезоне окити титулом после дуго времена.

Још од одласка Ненада Крстичића, Црвеној звезди фали сигурност и мирноћа у везној линији, неко ко је доминантан када се износи и предаје лопта, или када се "читају" и секу противничке акције. На "Маракани" су покушали да врате Крстичића из АЕК-а, али од тога се одустало јер је нови тренер "жутих" из Атине, Мигел Кардозо, јасно поручио да у Нени види једног од најјачих адута.

После тога, Црвена звезда је морала да пређе на "план Б". За Владана Милијевића је познато да је перфекциониста када је реч о тактици, и зато је са својим сарадницима дуго тражио и анализирао играча који би могао да у овом тренутку буде најбоље решење на позицији задњег везног. У тој потрази и вагању, искочило је још једно име - Ромао, репрезентативац Тогоа. Иако се уклапао по свим карактеристикама, играч француског Ремса је отпао због тога што има 35 година.

Прочитајте још Милојевић: Не знам да ли да будем срећан или тужан због Павкова

Није ни Кањас младић, али је процењено да би огромним знањем и искуством могао да помогне екипи, бар у наредне две сезоне. Шпанац је изабран да буде тај који ће да "коси и да воду носи", имаће улогу најјаче карике у задњој линији везног реда. Пошто је најављена могућност да ће Горан Чаушић напустити клуб, Кањас ће највећу испомоћ имати у Бранку Јовичићу, Душану Јованчићу и Милошу Вулићу, све у зависности формације и Милојевићевих захтева да се игра са једним или двојицом задњих везних.

Ако буде све како је планирано, Кањас ће бити нови "мотор" српског шампиона у новој сезони. Долази на "Маракану" као слободан играч, имаће годишњу плату око 500.000 евра, а потписаће на две године. Поникао је у шпанском Бетису, за који је дебитовао 3. маја 2009, и од тада уписао 51 наступ у Ла лиги. У априлу 2013. прешао је у Свонси и у Енглеској се задржао једну сезону (23 наступа). Већ 2014. се враћа у Шпанију, и то у Еспањол, где је за две сезоне забележио 42 наступа, а било би их и више да није имао проблема са повредом.

Прочитајте још Милојевић „затеже“ екипу

Последње три сезоне, Кањас је успешно играо у грчком ПАОК-у. Ту га је добро видео и упознао Владан Милојевић, док је водио Паниониос. За атинске црно-беле, Шпанац је одиграо 56 утакмица и постигао један гол, а он је и једини у његовој професионалној каријери. Очигледно је да није много опасан по противнички гол, што за његову позицију и није толико битно. У Звезду долази да оснажи и учврсти маневар, а за голове ће бити задужени креативци и нападачи.

ДОЛАЗИ И ТОМАНЕ
ШПАНАЦ Хозе Кањас би требало у уторак увече да дође у Београд и по плану, да после прегледа потпише уговор на две године (једну плус једну).

Очекује са да убрзо стигне и португалски нападач Томане, па постоји могућност да се обојица у четвртак или у петак придруже екипи у Аустрији. За левим беком из иностранства се још трага, а ускоро ће се знати и који је то домаћи штопер био на радару црвено-белих.