Председник Међународне фудбалске федерације (ФИФА) Ђани Инфантино затражио је од Ирана да пружи уверавања да ће женама бити дозвољено да присуствују утакмицама у квалификацијама за Светско првенство 2022. године.

Инфантина су многи критиковали што је у марту прошле године присуствовао дербију техеранских клубова, пошто је женама забрањен улаз на стадион. Међутим, када је у новембру у Техерану присуствовао финалу Азијске лиге шампиона, стотинама Иранки било је дозвољено да гледају утакмицу Персеполиса и Кашиме из Јапана.

- Био сам у могућности да видим стваран и опипљив напредак везано за учешће жена у фудбалу. Чињеница да су направљени ти први кораци и што сам то лично могао да видим, још више разочарава јер није било могуће задржати позитиван замајац и наставити сличан напредак - навео је Инфантино у писму председнику Фудбалског савеза Ирана Мехдију Тају.

Инфантино је истакао пријатељску утакмицу између Ирана и Сирије 6. јуна, када су "капије биле затворене за женску публику и када су, чинило се, многе жене желеле да присуствују утакмици, али су их задржале безбедносне снаге неколико сати".

- Нажалост, морам рећи, то није у складу са обавезама које нам је у марту 2018. године дао председник (Хасан) Рохани, када смо добили уверавања да ће тај важни напредак бити ускоро начињен - навео је Инфантино.

Од Исламске револуције 1979. године женама је углавном забрањено да присуствују мушким фудбалским утакмицама и другим спортским догађајима.

- Иако смо свесни изазова и културолошких осетљивости, једноставно морамо да наставимо да напредујемо, не само зато што то дугујемо женама широм света, већ и зато што имамо одговорност да то учинимо, према најосновнијим принципима Статута ФИФА - навео је Инфантино.

- У овим околностима, био бих вам веома захвалан ако бисте обавестили ФИФА, у што краћем року, а не касније од 15. јула, о конкретним корацима које ће иранске власти и челници Савеза предузети како би осигурали да свим Иранкама, али и странкињама које то желе, буде дозвољено да купе улазнице и присуствују утакмицама у квалификацијама за Светско првенство у Катару 2022. године, које почињу у септембру - пише у Инфантиновом писму.