Платини спокојан на сва питања

Г. ЧВОРОВИЋ

19. 06. 2019. у 21:20

Платини спокојан на сва питања
Постављали су ми многа питања о Европском првенству 2016, о Светском првенству у Русији, о Светском првенству у Катару, о Пари Сен Жермену, ФИФА Било је много, много тема, каже Мишел Платини

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ": ПАРИЗ

НЕОБРИЈАН, неочешљан, без кравате, али насмејан и сигуран у себе, изашао је у среду око један сат после поноћи из притвора некадашњи председник УЕФА Француз Мишел Платини. Бивши капитен "петлова" и својевремено први човек европског фудбала, био је задржан више од 15 сати у просторијама Централног бироа за борбу против корупције и финансијске и пореске прекршаје у Нантеру, на западној париској периферији.

- Дошао сам као слободан грађанин на информативни разговор и одмах су ме ставили у притвор. То баш није било пријатно - чудио се Платини излазећи на улицу.

Пренео је и о чему је разговарао с инспекторима.

- Постављали су ми многа питања о Европском првенству 2016, о Светском првенству у Русији, о Светском првенству у Катару, о Пари Сен Жермену, ФИФА Било је много, много тема. Укратко, на све сам спокојно одговорио - изјавио је бивши председник УЕФА.

Мишел Платини се питао због чега је уопште ту.

- Одувек сам био миран, јер у потпуности немам ништа са било којом афером. Увек сам се крајње отворено изјашњавао. Али, они настављају, истражују, траже - слегнуо је раменима.

Заједно са Платинијем био је и његов адвокат Вилијам Бурдон.

- Много буке ни око чега. Било је то веома дуго саслушање. Мишел Платини је сведочио, одговарајући искрено и што је прецизније могуће на сва питања која су му била постављена - рекао је адвокат.

Платини је био у притвору у оквиру истраге коју је покренуо француски Национални финансијски суд, под сумњом у активну и пасивну корупцију поводом додељивања Светског првенства Катару. За истражне органе посебно је занимљив ручак у Јелисејској палати организован девет дана пре гласања, на којем су уз Платинија присуствовали и француски председник Никола Саркози, као и тадашњи принц, а касније емир Катара Тамин Бен Хамад ал-Тани. Сумња се да је Платини можда тада променио мишљење за кога ће да гласа, у замену за касније катарске инвестиције у Француској, мада бивши први човек УЕФА уверава да није тако.

ИСПИТУЈЕ СЕ УТИЦАЈ ЈЕЛИСЕЈА

ПОЗНАВАОЦИ досијеа истичу да је Никола Саркози позвао Платинија на ручак у Јелисејску палату, на који је председник УЕФА отишао не знајући да ће бити присутна и висока делегација из Катара. Конкретно, истрага жели да сазна да ли је Јелисеј имао утицаја на Платинија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације