ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ": ПАРИЗ

МИШЕЛ Платини (63), бивиши председник УЕФА и легендарна "десетка" француског фудбала, јуче је стављен у притвор! Разлог је истрага поводом сумњи у корупцију у вези с додељивањем организације Светског првенства у фудбалу Катару 2022. године.

Платини се јуче ујутро, у пратњи свог адвоката, јавио на основу позива за сведочење у Централни биро за борбу против корупције и финансијске и пореске прекршаје у Нантеру у париском западном предграђу, где му је, затим, саопштено да је њему одређен притвор.

Истрагу је покренуо Национални финансијски суд, под сумњом у постојање активне и пасивне корупције поводом додељивања Светског првенства Катару. Под лупом је нарочито вечера организована у Јелисејској палати 23. новембра 2010. године, десетак дана пре гласања за додељивање домаћинства, на којој је ондашњи председник Никола Саркози позвао тадашњег принца наследника Тамина Бена Хамада ал Танија, који је касније постао емир Катара. Овом пријему присуствовао је и шеик Хамад Бен Јасем ал Тани, тадашњи премијер и министар спољних послова Катара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АНТИЋ ШАМАРАО РАТКОВИЋА? Синдикат "Независност" оптужио тренера да је тукао играча (ФОТО)

СУСПЕНДОВАН СА БЛАТЕРОМ ЗБОГ друге афере у којој је Платинију исплаћено 1,8 милиона евра 2011. за услуге саветника, он и Блатер су отишли са функција. Било је и других сумњи у корупцију у светској кући фудбала од 1990. Блатер је суспендован на 6 година бављењем активностима у спорту, а Платини на четири године и његова суспензија треба да престане у октобру. Француски суд је за ову аферу ослободио Платинија оптужби.

На вечери у Јелисејској палати учествовали су и некадашњи генерални секретар Јелисејске палате Клод Геан и саветница за спорт у председништву Софи Дион коју је, како преноси "Екип", Платини позвао да би с њом заказао састанак са Саркозијем, коме је хтео да саопшти своју одлуку за кога ће да гласа. Геан и Дион су, такође, позвани на саслушање, али као слободни сведоци.

Притварање Платинија открио је информативни сајт "Медиајпарт", специјализован за велике афере. Спортски лист "Екип" подсећа да је Платини раније признао да је дуго намеравао да гласа за САД, као и да је током вечере у Јелисејској палати схватио шта би желео Никола Саркози, али да му председник ништа није наметао, као и да је своју одлуку променио у последњи час, на самом гласању, желећи да организацију добије део света у коме овај догађај никада пре није био организован.

Суд у Паризу, између осталог, занима и зашто је Платини променио мишљење у последњем тренутку, а испитује се и да ли је било мита код других чланова приликом гласања.

У француским медијима се напомиње се и да су катарски власници купили париски фудбалски клуб ПСЖ шест месеци касније, као и да се после тога у француском медијском простору појавио катарски спортски канал БЕИН спорт.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ухапшен Мишел Платини

Некадашњи председник ФИФА Сеп Блатер је 2015. године, како су преносили медији, истицао да је постојао "дипломатски аранжман" да се светска првенства 2018. и 2022. године организују у Русији и САД, али да је то покварила Француска, истичући да је фамозна вечера све променила. Платини је својевремено поручио да је звао Блатера и да га је известио о пријему у Јелисеју.