НОВИ систем такмичења у борбама за пласман на ЕП 2020. унео је дозу конфузије међу фудбалске фанове, јер сада постоје две стазе до завршног турнира, које су испреплетане.


Једна је преко класичних квалификација, док је друга преко плеј-офа Лиге нација, а оно што је битно нашим навијачима јесте напомена да турнир у Португалији, одигран од 5. до 9. јуна, који је у конкуренцији Енглеске, Швајцарске и Холандије освојио домаћин, нема ама баш никакве везе са одласком на ЕП.


МОГУЋЕ УКРШТАЊЕ СА "КОСОВОМ" НА ЕП УКОЛИКО се на ЕП 2020. пласирају и Србија и екипа непризнате државе Косово, постоји могућност да им се путеви укрсте у нокаут фази, у неком ранијем кругу, пре финала. Ако обе ове селекције оду на шампионат (што није нереално), УЕФА ће их раздвојити у групама, али по садашњем систему такмичења, и једни и други могу да заврше у било ком од два дела костура, када почну мечеви на испадање. На СП је другачије, јер се зна тачно којим путем у костуру свака селекција може да иде, па је могуће извести да се било које екипе не сретну до финала.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Португалцима прва Лига нација


Португалци, који су са Србијом у Групи Б квалификација, тријумфом над "лалама" (1:0) добили су пехар победника Лиге нација и финансијску награду од 10,5 милиона евра, и ништа више од тога. Кристијано Роналдо и друштво, заједно са нашом селекцијом, Украјином, Литванијом и Луксембургом, наставиће да воде борбе за две визе, као да и није било такмичења у Порту и Гимараешу. Исти случај је у свих десет квалификационих група, и из сваке по два најбоља тима иду на ЕП.


То значи да се до краја квалификација у октобру 2019. неће знати ниједан учесник ЕП (осим ако неко не стекне недостижну предност на табели), а када буду окончане, биће познато 20 имена (по два из 10 група). Будући на ЕП учествују 24 тима, остају још четири празна места, а она ће бити попуњена преко плеј-офа Лига нације, који ће бити одржан после, од 25. до 31. марта 2020.


Пошто је Србија тешким поразом у Украјини (0:5) искомпликовала себи пут преко квалификација, у овом моменту делује да ће јој бити лакше да избори наступ у елити на поправном. Дакле, ако "орлови" буду трећи, четврти или пети у Б групи квалификација, чека их друга шанса, јер су били најбољи у својој дивизији трећег ранга Лиге нација, испред Румуније, Црне Горе и Литваније. Уколико буду први или други у квалификацијама, неће ни играти плеј-оф, пошто ће имати обезбеђено ЕП.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: KВАЛИФИKАЦИЈЕ ЗА ЕП: Италија после преокрета победила Босну, Немачка бројала до осам


Поред Србије, победници у групама трећег ранга Лиге нација (Ц) били су Шкотска, Норвешка и Финска. Ако ниједна од ове четири селекције не избори пласман на ЕП преко квалификација, играће плеј-оф, мини-турнир за једну визу, и то по систему полуфинале, па финале, све по један меч.


Домаћин тог такмичења биће одређен извлачењем у новембру ове године, а укрштање је већ познато: тим са највише бодова у Лиги нација иде на оног са најмање (први-четврти, други-трећи). Конкретно у овом случају, то би били полуфинални парови Шкотска - Финска, Норвешка - Србија, а онда би се победници у финалу надметали за карту за ЕП. Када би неким чудом све четири ове екипе отишле на првенство путем квалификација, у овом плеј-офу би их замениле наредне четири селекције по учинку у Лиги нација, а то су Бугарска, Израел, Мађарска и Румунија.


Све ово важи и за преостала три ранга Лиге нација, па тако, рецимо, уколико Португалија, Швајцарска, Холандија и Енглеска не оду на ЕП стазом уобичајених квалификација, овај четверац из елитног ранга поново би играо мини-турнир у марту 2020. Само би тада улог била виза за ЕП.


ПЛЕЈ-ОФ ЛИГЕ НАЦИЈА


ВЕРОВАТНОЋА је мизерна, али ако ниједна од 16 репрезентација које су биле победнице у групама Лиге нација не избори визу преко квалификација, ово ће бити списак учесника плеј-офа у марту 2020. Из сваке од лига, најбољи ће отићи на ЕП.


А ЛИГА: Португалија, Швајцарска, Холандија, Енглеска.

Б ЛИГА: БиХ, Украјина, Данска, Шведска

Ц ЛИГА: Шкотска, Норвешка, Финска, Србија

Д ЛИГА: Грузија, С. Македонија, Белорусија, "Косово"

Ц РАНГ - ПОЛУФИНАЛЕ

Шкотска - Финска

Норвешка - Србија

Парови ако ниједна од ових екипа не избори ЕП у квалификацијама.