Индекс: Озбиљан проблем Далмације - опасни култ Торциде

Танјуг

среда, 12. 06. 2019. у 09:30

Индекс: Озбиљан проблем Далмације - опасни култ Торциде
Индекс упозорава "на поразну чињеницу да удружење већег скупа мушкараца којем резултатски посрнули клуб постаје алиби за којекакав активизам, представља релевантну друштвену чињеницу"

Да ли Торциду, групу навијача хрватског клуба Хајдук, чине десничари и усташофили или ћутљива већина опкољена бучним и агресивним екстремистима, поставља питање хрватски портал Индекс, оцењујући да је "Култ Торциде" у Далмацији контаминирао јавне просторе, политику, кафиће.

"Тачно четири месеца после 9. фебруара, када је група кретена на сплитској Риви напала ватерполисте Црвене звезде, чији је деликт био у томе што су с клупским тренеркама испод дебелих ветровки покушали да попију кафу пре утакмице, други скуп кретена је у Супетру (на Брачу) изударао три момка и једну девојку, сезонске раднике с истока Хрватске, јер им је дијагностикован грех погрешног говора", наводи Индекс.

У међувремену, готово тачно два месеца после напада сплитских, а пре дивљања супетарских фанатика из Торциде, у просторијама Клуба навијача Хајдука у центру Сплита обележен је 10. април и тада је, како наводи Индекс, "колективним певањем усташких песама прослављен датум успостављања државе (НДХ), која је Сплит и добар део Далмације продала Италији".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ФСС ПРЕД ОДЛУKОМ: Тумбаковић селектор

"Да, баш усташких, о Максовим месарима, многим Србима које је Неретва однела и сличним свињаријама", пише хрватски портал.

Индекс упозорава "на поразну чињеницу да удружење већег скупа мушкараца којем резултатски посрнули клуб постаје алиби за којекакав активизам, представља релевантну друштвену чињеницу".

"О њој се говори с опрезом, па и страхом, њени мурали се не дирају, њена се кореографију не доводи у питање, чак и вољени клуб кротко плаћа казне због тога што ''највернији навијачи'' на стадиону навелико користе пиротехнику. Јер, о Торцидиним се свињаријама говори потихо", додаје портал.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Црвена звезда преговара са Олимпијакосом око Ранђеловића

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације