Криза у Афричкој фудбалској конфедерацији се наставља. После оптужби за корупцију и сексуално узнемиравање са којим се суочава њихов председник Ахмад Ахмад, појавили су се нови проблеми.


Наиме, две недеље пред почетка Афричког купа нација (КАН), који ће се одржати у Египту, није решена ситуација око ТВ права.


Ове сезоне је, поред померања из зимског у летњи период, дошло и до повећања броја учесника са 18 на 24 репрезентације. Верује се да ће то донети и додатни приход од маркетинга и споменутих ТВ права.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРИЗА У ЦАФ: Етички комитет ФИФА отворио истрагу против председника због корупције и сексуалног узнемиравања


Међутим, пред почетак 32. издања овог такмичења (од 21. јуна до 19. јула) су политички проблеми у првом плану. Бивши председник КАФ Иса Хајату је потписао незаконит уговор са “Лагардер спортом” до 2036. године. Њега су после скоро 30 година скинули са власти 2017, али ни његов наследник, Ахмад (Мадагаскар) није учинио ништа да то питање реши.


Једно од обећања Ахмада, пре него што је изабран, било је да ће да реши и проблем са ТВ правима. Не само да није испунио ниједно од датих обећања, већ није ни покушао да разговара о ТВ правима. Наводно, Ахмад са намером одуговлачи око свега тога и чека да КАН почне.


У прилог томе иде и састанак који је одржан пре око годину и по дана, када су Ахмадови помоћници и чланови посебног комитета Амари (Конго), Лекја (Мароко) и Або Рида (Египат) избацили из сале све чланове који су се залагали да се ситуација око ТВ права реши тиме јасно стављајући до знања да ће тај проблем игнорисати.


Египћани, домаћини Афричког купа нација, су били међу онима који су желели да се то што пре реши, јер утиче на економску добит. Према проценама, претходни КАН је доносио око 55 милиона долара (око 40 припада ТВ правима), а према члану 9.5 уговора који је потписан са “Лагардере спортом” јасно стоји да се добит мора повећати уколико дође до повећања броја учесника.


За овогодишњи Кан је процена на око 100 милиона долара, због повећања броја мечева, али су проценти и даље остали исти. Тако ће Египћани зарадити око 10 милиона долара, уместо 20 милиона које би им припале да Ахмад жели да реши целу ту ситуацију.