У ЗЕМЉИ у којој се фудбал, нажалост, игра за све мање навијача на трибинама, сваког прелазног рока се појави по неколико бисера који трансферима чине огромне услуге својим клубовима. Лети или зими, када се отворе такозване фудбалске пијаце, скаути, менаџери и челници Партизана и Црвене звезде раде најмање по два добра дела: усреће играче који иду у боље средине, а богатим уплатама на клупске рачуне обезбеђују "мирно море" на обе стране Топчидерског брда.

Тако је било откад се фудбал игра, и тако ће бити још дуго. Овог лета Партизан и Црвена звезда су, као и прошле године, у своје клупске трибине унели по један трофеј. Црвено-белима је у власништву остала титула, црно-белима је опет припао Куп, али сада за менаџмент клубова почињу слатке муке: кога довести и кога продати?

ПРОЧИТАТЕ ЈОШ: Mилошевић: Хоћу да се питам око тима

У Хумској 1 већ дуго имају честе госте у ложама за скауте, али примају и позиве који су пре свега усмерени ка младим снагама Страхињи Павловићу (18) и Светозару Марковићу (19). Први би могао из Хумске ако неко спреми шест милиона евра, други би могао за три милиона, док је понуда за центарфора Рикарда Гомеша одавно на ивици од четири милиона евра. Интересују се са неколико меридијана и за Сашу Здјелара, чије је фудбалско знање процењено на два милиона евра, али и за јединог репрезентативца у црно-белом Немању Р. Милетића, који из Хумске може за 2,5 милиона евра.

Трљају руке и у Љутице Богдана. Осим сезоне за памћење у којој је, истина, измакла дупла круна, црвено-бели су најпоноснији на свог фудбалског бисера Дејана Јовељића (19), којег би продали за пет милиона евра. Убедљиво најкреативнији играч шампиона Марко Марин има дозволу да оде из Београда ако неко уплати на Звездин рачун 4,5 милиона евра, а за четири милиона црвено-бели пуштају Ричмонда Боаћија.

Љубимац Звездине публике Милан Павков може да мења средину за три милиона евра, а занимљиво је да су црвено-бели недавно одбили 2,5 милиона евра вредну понуду из Саудијске Арабије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЦЕНУ ИМА И МАРИН: Звезда поново мења тим

Колико ће ово лето бити бурно у канцеларијама вечитих ривала, знају само људи у тим клубовима, али и менаџери Јувентуса, који би сутра дошли по Страхињу Павловића, људи из Бордоа дуго јуре Сашу Здјелара, Рикардо Гомеш још зимус умало да заврши у Андерлехту, Фиорентина и неколико шпанских клубова питају за Свету Марковића... Слично је и са Штутгартом, који би Јовељића, млади Алекса Терзић је већ из Звезде отишао у Фиорентину за 1,7 милиона евра, а Андерлехт је питао челнике за Милана Родића.

Било како било, све су прилике да ће и овог лета финансијски спас вечити ривали тражити ван граница Србије. И све се своди на преговарачке вештине и висину понуде која обезбеђује будућа појачања, али и мир у "радној заједници".

ПЕТ НАЈСКУПЉИХ

ПАРТИЗАН

Страхиња Павловић 6 милиона евра

Рикардо Гомеш 4 милиона

Светозар Марковић 3 милиона

Немања Р. Милетић 2,5 милиона

Саша Здјелар 2 милиона

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА

Дејан Јовељић 5 милиона евра

Марко Марин 4,5 милиона

Ричмонд Боаћи 4 милиона

Милан Павков 3,5 милиона

Милан Борјан 2,5 милиона