ИЗГУБЉЕНО финале Купа Србије и даље боли све у Црвеној звезди, али Скупштина клуба је једногласна да је минула такмичарска сезона била једна од најуспешнијих у последњи 25 година. Улазак у Лигу шампиона, одбрана титуле, зарада од преко 50 милиона евра, финансијска стабилизација, улагање у инфраструктуру и омладинску школу резултати су којима црвено-бели могу само да се похвале, истакао је генерални директор Звездан Терзић.


- Напорно смо радили како бисмо данас могли да кажемо да смо поносни на стање у клубу. Из године у годину подижемо клуб на европски ниво а ове сезоне смо направили највећи спортски успех још од времена освајања Купа шампиона 1991 - навео је Терзић на почетку излагања.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЦЕНУ ИМА И МАРИН: Звезда поново мења тим

РАСТЕ ВРЕДНОСТ ТИМА ДУГ је смањен а вредност тима је порасла. - Јуна 2014. године наш тим вредео је 17,5 милиона, док тренутно наш тим вреди чак три пута више - 52 милиона. И у 2019. години ћемо добити УЕФА лиценцу већ у првом кругу, што доказује да све своје обавезе измирујемо на време.


Задржан је стручни штаб са тренером Владаном Милојевићем, па гро тима са којим је обезбеђен пласман у Лигу шампиона.


- У екстремно квалитетној групи Лиге шампиона имали смо озбиљну улогу о чему говори и чињеница да смо савладали велики Ливерпул и постигли највише за српски фудбал у Лиги шампиона. Навијачима смо приредили најлешу фудбалску јесен и чак 14 европских мечева са најјачим тимовима и играчима Европе. У домаћем првенству смо потврдили апсолутну доминацију.


Зарада у овој сезони је прешла рекордних 50 милиона евра и донела финансијску стабилност и драстично смањење дуга.


- Већ пету годину заредом завршавамо позитивним финансијским резултатом. Нето новчани дуг Црвене звезде се смањује сваке године. За разлику од јуна 2014. године када је дуг износио 53 милиона евра, у децембру 2018. године дуг је 14 милона евра. Књиговодствени дуг са датумом 31. 12. 2018. је у односу на реалан дуг већи, али, како би се избегла забуна, треба знати да су то књиговодствене обрачунске категорије које се не плаћају. Важно је истаћи да ми чак 92 одсто укупног прихода остварује из иностранства.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: БОРЈАН ПРЕУЗЕО КРИВИЦУ: Стигао бих да се нисам сударио са Милуновићем


Клуб послује транспарентно и по закону, навео је Терзић.


- У претходних 365 дана смо на име пореза у буџет Републике Србије уплатили чак 6,7 милиона евра. Та цифра је виша него што износе сви спонзорски уговори које клуб има. Приход од Лиге шампиона, као и од трансфера играча, у висини од 18 милиона евра искоришћен је за отплату старог дуга. С обзиром на то да је приход који иде клубовима кроз велике бонусе за учешће за у УЕФА такмичењима, као и кроз телевизијска права за пренос мечева, наша интенција мора да буде веће улагање у тим и играче, како би Црвена звезда сваке године била учесник неког УЕФА такмичења.


Строга инфраструктурна правила УЕФА за такмичење у Лиги шампиона проузроковала су улагања у том сегменту.


- Наш стадион је унапређиван из дана у дан. Добио је низ побољшања, пре свега када је комфор гледалаца у питању. Инсталирали смо и нове улазе на источној и западној трибини, који ће драстично смањити могућност евентуалне злоупотребе. Звезда је први пут у историји добила терен који се греје и на коме може да се игра у свако доба године. Такође први тим је добио још један потпуно нов терен за тренинге који омогућава квалитетнији рад и у најлошијим временским условима.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: САВИЋ СЕ ИЗВИНИО НАВИЈАЧИМА: Болеће ме ово цео живот


Сезона која је завршена обавезује управу клуба у будућности јер су постављени много виши стандарди очекивања навијача.


- У 2021. години почеће да се одржава Лига Европе 2, такмичење у коме би шампион Србије имао сигурно место. Предвиђено је да 2024. године бонус за учешће у Лиги Европе и Лигу шампиона буде знатно већи. Све то ће пратити и огромно повећање цена играча на европском тржишту и управо због великог потенцијалног будућег прихода морамо да препознамо важност садашњег тренутка за улагање. Наставићемо да улажемо максималан напор како бисмо и у наредној години наставили са победама, смањењем дуга и учвршћивањем наше позиције у Европи - закључио је генерални директор.