Међународна фудбалска федерација (ФИФА) одустала је од планова да прошири Светско првенство са 32 на 48 екипа на турниру у Катару 2022. године.

Председник ФИФА Ђани Инфантино рекао је прошле године да би нови формат такмичења са 48 екипа, осим 2026. године, могао да се уведе четири године раније, на Мундијалу у Катару, због чега би та земља морала да подели домаћинство са неком земљом у региону.

Како су пренели британски медији, ФИФА је саопштила да је после темљног и свеобухватног процеса консултација, одлучила да "за сада не може унети промену формата".

ФИФА је истраживала могућност да Катар самостално организује турнир са 48 екипа, али је одлучила да не настави са тим плановима, јер нема довољно времена за детаљну процену логистичког учинка.

Организатори Мундијала у Катару саопштили су да су увек били отворени за идеју проширивања турнира 2022. године и да су, када је пронађен поуздан оперативни модел, све стране закључиле да је турнир са 48 екипа у најбољем интересу фудбала и Катара као домаћина.

- Три и по године до почетка турнира, Катар остаје посвећен да осигура да ће Светско првенство 2022. године са 32 екипе бити један од најбољих турнира, који ће цео арапски свет учинити поносним - наводи се у саопштењу.

Председник Европске фудбалске уније (УЕФА) Александар Чеферин рекао је да би додавање 16 репрезентација турниру у Катару направило много проблема, а идеју је назвао "сасвим нереалном".

Идеја о заједничкој организацији Катара са неком од суседних земаља не би била једноставна, пошто је Катар под блокадом Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Бахреина.

У таквој ситуацији, једино би Кувајт и Оман могли да учествују у организацији турнира, али је Фифа закључила да ниједна од тих земаља не би могле да испуне логистичке захтеве.

ФИФА је у јануару 2017. године једногласно донела одлуку да се Мундијал 2026. године увећа на 48 екипа. Турнир ће бити одржан у САД, Канади и Мексику.

Број утакмица ће се увећати са 64 на 80, а турнир ће трајати 32 дана, што је умирило европске клубове, који су се противили промени формата због густог распореда.