КРИЗА У ЦАФ: Етички комитет ФИФА отворио истрагу против председника због корупције и сексуалног узнемиравања

Novosti online

21. 05. 2019. у 17:11

КРИЗА У ЦАФ: Етички комитет ФИФА отворио истрагу против председника због корупције и сексуалног узнемиравања

Ахмад Ахмад фото: ЕПА

Ахмад Ахмад ће у Цириху морати да објасни одлуку да отпусти генералног секретара организације Амр Фахмија, иако за то није имао подршку Извршног одбора ЦАФ
Председник Афричке фудбалске конфедерације Ахмад Ахмад налази се под истрагом Етичког одбора ФИФА, због оптужби за корупцију и сексуално узнемиравање.

Ахмад се на половини свог мандата на челу ЦАФ сусрео са озбиљним оптужбама, због којих је етички комитет кровне фудбалске организације отворио истрагу како би испитао низ финансијских неправилности, због којих би, уколико се испостави да су тачне, могао да поднесе оставку на фунцкију на којој се налази од марта 2017. године.

“African exponent” пише да је бивши председник ФФ Мадагаскара оптужен за корупцију и злоупотребу положаја пред ФИФА од стране бившег генералног секретара ЦАФ Амр Фахмија, који је Ахмада пријавио, између осталог, за исплату мита од 20.000 долара неколицини председника афричких федерација, те плаћање опреме од 830.000 долара, колико је ЦАФ уплатио на рачун једној француској посредничкој компанији. Такође, Фахми је некадашњег првог сарадника оптужио да је потрошио више од 400.000 долара тела којим председава, како би у Египту и Мадагаскару, његовој родној земљи у којој је основао “сателитску” канцеларију, купио неколико возила.

Ахмад се, пред наводних финансијских малверзација, сусреће и с оптужбама за наводно сексуално узнемиравање четири запосленика ЦАФ, чија имена нису објављена, а такође ће у Цириху морати да објасни одлуку да отпусти Фахмија, иако за то није имао подршку Извршног одбора ЦАФ.

“African exponent” додаје да је изненадно отпуштање генералног секретара само допринело слабљењу највеће конфедерације на свету (56 чланова), с председником који ни после 26 месеци на функцији није испунио нити једно обећање дато пре избора.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације