ПОСЛЕ 360 утакмица, 12 пехара, 11 година и четири Премијер лиге Венсан Компани је напустио Манчестер сити, објављено је на званичном клупском сајту, а само неколико сати касније искусни дефанзивац је објавио да ће од наредне сезоне обављати улогу тренера-играча Андерлехта!


Белгијанац иза себе оставља велико наслеђе, као најтрофејнији капитен у клупској историји и витални део најуспешније деценије откако постоји Манчестер сити. Судбина је хтела да баш он реши питање шампиона Енглеске оним магичним пројектилом против Лестера, што је била трешњица на торти каријере која је ипак могла да буде и много успешнија, да није било толико здравствених проблема...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: НОВА ТИТУЛА ЗА СИТИ: "Шестица" против Вотфорда


- Изабрао сам да будем захвалан за све што ми се десило у прошлости, али остајем амбициозан и жељан успеха у будућности. У наредне три године бићу тренер-играч у Андерлехту, најбољем белгијском клубу. Можда вас оваква одлука изненађује, али ово је најстраственија и опет најрационалнија одлука коју сам донео. Као фудбалер сам сам рођен у Андерлехту, а од своје шесте године сам део истог. Као клуб који у својој историји има 34 титуле, Андерлехту нико није раван - написао је Компани у једном делу опроштајног писма од Манчестер ситија.


Венсан Компани је у Манчестер сити стигао из Хамбургера 22. августа 2008. године у трансферу вредном 8.500.000 евра.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПСЖ И СИТИ О ГРИЗМАНУ: Није реално да га доведемо


Својевремено је важио за једног од највећих талената белгијског, европског и светског фудбала, а многи су га упоређивали с најбољим штоперима тог времена... Ипак, због сталних проблема са повредама, никада није успео да достигне пун потенцијал, али је и поред тога имао каријеру каква се пожелети може. Није стигао да са Ситијем подигне трофеј Лиге шампиона, али ће и без тог пехара остати уписан као јединствен капитен у клупској историји.


СТОПАМА ГУЛИТА...

ОДЛУКОМ да постане тренер-играч Андерлехта Компани улази у пробрано друштво великана острвског фудбала који су у једном тренутку своје каријере обављали две улоге истовремено.

Од Кенија Даглиша (Ливерпул), преко Грејема Сунеса (Ренџерс) и Глена Ходла (Свиндон и Челси), до Брајана Робсона (Мидлзбро), Питера Рида (Манчестер Сити), Руда Гулита (Челси), Ђанлуке Вијалија (Челси), Едгара Давидса (Барнет)...