Фудбалски клуб Раднички критиковао је данашњу одлуку да се финална утакмица Купа Србије премести из Ниша у Београд, навео да су тиме драстично оштећени клуб и град и да ће бити принуђен да тражи новчану накнаду од Фудбалског савеза Србије (ФСС).

Фудбалски савез је јесенас одлучио да се финална утакмица Купа Србије одигра у Нишу на стадиону "Чаир", али је Такмичарска комисија из безбедносних разлога одлучила да се домаћинство пресели из Ниша у Београд, након што су у финале прошли Партизан и Црвена звезда. Данашњим жребом одлучено је да се утакмица одигра на стадиону "Рајко Митић", 23. маја од 19 часова.

Раднички је у полуфиналу изгубио од Партизана, а без обзира што се није пласирао у финале, сматра да је драстично оштећен новом одлуком и да ће велику штету трпети клуб и сам град.

- Град Ниш годинама веома успешно огранизује финални турнир Купа Радивоја Кораћа у кошарци, у којем се најчешће за титулу боре управо Партизан и Црвена Звезда, тако да прича о безбедносном ризику једноставно нема утемељење - пише у саопштењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВЕЧИТИ ЗА КУП У БЕОГРАДУ: Звезда домаћин финала

Раднички је навео да је претходних месеци уложио много средстава у припрему стадиона за финале Купа, па ће сада бити принуђен да тражи новчану накнаду од ФСС.

- Такође, Раднички ће бити ускраћен и за 10 процената зараде од продатих улазница за финални меч, што је озбиљан ударац за клупску касу екипе којој је сваки динар и више него потребан у припремама за нови наступ у квалификацијама за Лигу Европе - наводи се.

Из клуба су навели да је Ниш деценијама омиљена база многим репрезентацијама и да је свака утакмица високог ризика беспрекорно организована, а да је "овим потезом, по ко зна који пут, омаловажен од оних који мисле да је Београд центар света и да нико ван њега у овој држави не заслужује ништа".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Потпредседник Партизана о домаћинству финала Купа: За нас постоји само град Ниш

Први човек Радничког Ивица Тончев љут је због одлуке Такмичарске комисије.

- На шта сада све ово личи. Раднички не игра финале Купа, него играју Партизан и Звезда и хајде сада да поништимо раније донету одлуку. Зашто, питам, зашто. Зар присталице фудбалског спорта и љубитељи

фудбала, зар навијачи ова да наша до сада најуспешнија српска клуба на југу и југоистоку Србије, немају право да виде црвено-беле и црно-беле у директном дуелу на Чаиру? Да ли, како их зову 'вечити' ривали морају да играју само у Београду. Ово је најблаже речено срамота оних који су донели ову најновију одлуку која је штетна и по фудбал и све друго", рекао је Тончев.

Он је упитао ко ће да обештети клуб, хотелијере, власнике угоститељских објеката.

- Нама, као клубу организатору финала по прописима припало би 10 одсто од суме од продатих улазница. Значи, ако би на финалу било 10.000 гледалаца са улазницама плаћених просечно по 500 динара, приход би био пет милиона динара, што недвосмислено значи да аутоматски Раднички остаје без милион динара. Ко ће то нама да надокнади, ко ће да подмири наше досадашње трошкове у припреми финалне утакмице по много основа? Ко ће да надокнади утрошено време и дефинитивно велику штету због ангажовања неколико десетина људи, који су увелико радили на организовању свих ситница и ствари за четвртак 23. мај и за финале Купа - навео је Тончев.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СПЕКУЛАЦИЈЕ ОКО ДОМАЋИНА ФИНАЛА КУПА: Ако ФСС држи до речи - Ниш!

У саопштењу се наводи да је "на овај начин још једном потврђен сав бесмисао прича како је Раднички био фаворизован у Купу Србије и како му је трофеј додељен још у октобру, одлуком да се финале игра у Нишу".

- Надали смо се финалу, дали смо све од себе на терену, али ове године нисмо успели и идемо даље. Раднички је Партизану спортски честитао на победи у полуфиналу и био спреман да уложи сав механизам клуба у огранизацију финала које он неће играти, али му чак ни то није дозвољено у окружењу у којем су трофеји изгледа резервисани само за два тима - наводи се у саопштењу.