ВРЕДНОСТ фудбалског тима Црвене звезде и даље расте, први пут је пробила границу од 50 милиона евра, док се Партизанова не мења, па је и даље око 23 милиона евра. Ово су најновији подаци специјализованог сајта "Трансфермаркт", прилично поузданог и реалног када се ради о финансијским проценама клубова и играча широм планете.

Шампион Србије је највећи "скок акција" на фудбалској берзи доживео када се ове сезоне пласирао у групну фазу Лиге шампиона и у тим тренуцима ангажовао квалитетна појачања као што су Марин, Боаћи и Чаушић. У периоду када се чувена мушема тресла на "Маракани", вредност тима износила је 43,9 милиона европских новчаница. Сада, неколико месеци касније, она је увећана скоро за десет милиона и износи респектабилни 52,1 милион.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: И РЕМИ ЈЕ ДОБАР: Партизан (не)оптерећен долази на стадион "Рајко Митић"

"ЦРНО-БЕЛИ" БИЛИ СКУПЉИ ЗАНИМЉИВО је поређење из периода када је Партизан играо последњи пут Лигу шампиона. То је било у сезони 2010/11, а тада је вредност црно-белог тима износила 32,275 милиона евра, док је Звездин тим био јефтинији седам милиона евра - 25,350. Најскупљи играч Партизана у тој сезони био је Алмами Мореира (2,75).

Ова цифра је близу оне фамозне од пре седам-осам година од које се тада ледила крв сваког звездаша, представљала је дуг клуба и претњу од банкрота, чак и гашења. Срећом по наш најтрофејнији клуб, две феноменалне сезоне су преокренуле ситуацију, омча око врата у виду дуговања је брзо пукла и распала се, а Звезда се издигла у здрав и стабилан клуб. Наравно, највећи профит је направљен прво пласманом у Лигу Европе, па у Лигу шампиона, тако да је постепено, па све више и расла цена играча. На пример, садашњи капитен црвено-белих Вујадин Савић је по повратку у клуб из молдавског Шерифа у јулу 2017. вредео 500.000 евра. Од тада, његова линија на графикону се пење као планинар на Монт Еверест и достигла је цифру од три милиона евра, са тенденцијом да расте, што показује стрелица нагоре поред његовог профила. Те стрелице уперене су увис код 90 одсто Звездиних играча и најбољу су показатељ да су све више у тренду на европском и светском тржишту, попут Милана Павкова, коме су голови против Ливерпула удвостручили вредност (2,5 милиона).

На скок цене Звездиног тима у глобалу утицао је и добро одрађен зимски прелазни рок. Продато је неколико играча попут Дегенека, Крстичића и Срнића, али су и ангажована квалитетна појачања, па је интересантно да сва тројица најзначајнијих новајлија, Иванић, Гајић и Милуновић, на фудбалској пијаци имају приближно исту цену, која се врти око 1,5 милиона евра.

Тренутно највреднији Звездин играч јесте нападач Ричмонд Боаћи, процењен на четири милиона евра. Одмах после њега, најбоље се третира Марко Марин са цифром од 3,5 милиона евра, иако Звезда зимус није хтела да га прода Арапима ни за дупло више. Поред поменутог Вујадина Савића, бројка од три милиона евра стоји и код голмана Милана Борјана, Ел Фарду Бена, Филипа Стојковића, као и већ заборављеног Џонатана Кафуа. Ту је негде и Милан Родић (2,75).

Партизанов тим је дупло јефтинији од Звездиног, а цена му стагнира и по "Трансфермаркту" је 23,80 милиона евра. Према тренутним мерилима овог сајта, ни један фудбалер "ваљка" није достигао цену од три милиона евра. Најскупљи је везиста Данило Пантић (2,75 милиона евра), одмах за њим следе млади Светозар Марковић (2,5) и Немање Р. Милетић (2,5). Тек седморица играча "ваљка" су прескочили цифру од милион евра Рикардо (1,75), Тошић (1,75), Закарић (1,50) Здјелар (1,25), Ивановић (1,25), Шћекић (1), Николић (1).

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СРЧАНО И МУДРО: Звезда без Боаћија напада вечитог ривала

Црно-бели нису имали тако занимљиве и узбудљиве прелазне рокове као комшије, али и даље у свом тиму поседују вредне играче, интересантне за богате клубове. Зато је у овој анализи уочена једна велика нелогичност и односи се на третман младог дефанзивца Страхиње Павловића. Познато је да се за њега увелико интересује Јувентус и да би, по најавама, овај трансфер могао да достигне и пет милиона евра. Међутим, Павловићева вредност по "Трансфермаркту" је она основна од 50.000 евра, коју је добио када је из јуниорског прешао у први тим Партизана. Сигурно је да ће и ова омашка ускоро бити ажурирана, па ће самим тим и вредност екипе бити већа.

ТОП 5 - ЗВЕЗДА

1. Боаћи 4 милиона

2. Марин 3,5

3. Борјан 3

4. Бен 3

5. Стојковић 3


ТОП 5 - ПАРТИЗАН

1. Пантић 2,75 милиона

2. Марковић 2,5

3. Милетић 2,5

4. Рикардо 1,75

5. Тошић 1,75