Досадашњи председник Фудбалског савеза Немачке Рајнхард Гриндел поднео је данас оставку и извинио се што је на поклон прихватио луксузан сат од украјинског олигарха Григорија Сукиса.

Како преноси Дојче Веле, Гриндел је "пао" због сата у вредности од 6.000 евра, који му је као рођендански поклон пре две године поклонио украјински олигарх Григориј Сукис, што је он "заборавио" да пријави свом Савезу.

Праву вредност сата је, како је навео Гриндел, сазнао тек прошлог викенда.

- Извињавам се због тога, што сам својим поступком у вези с прихватањем једног сата потврдио бројне предрасуде које постоје према особама које су ангажоване у фудбалу - навео је он у образложењу оставке.

За њега, како је рекао Гриндел, ту се радило о "чисто приватном поклону".

До редовног конгреса Фудбалског савеза Немачке у септембру, функцију председника ће обављати два заменика, Рајнер Кох и Рајнхард Раубал.

Притисак на Гриндела није настао само због сата. Он се већ дуже време налази на мети критике.

Како пише Дојче веле, пребацивало му се да је све чешће деловао самовољно, не поштујући договоре постигнуте у Савезу, те да није поштовао начела транспарентности, која је сам доласком на позицију најављивао. У то се убраја и његова зарада од 78.000 евра као члана надзорног одбора ФСН-Медијен, о чему није обавестио јавност.

На чело највећег спортског савеза на свету, са више од седам милиона чланова, Гриндел је дошао 2016. године, када се с те функције због оптужби о подмићивању при прибављању организације Светског првенства 2006. морао повући његов претходник Волфганг Нирсбах.