НИСМО ми довољно велика земља или моћна фудбалска велесила која у сваком тренутку има 50 врхунских фудбалера спремних да се одазову позиву селектора. Овако је пре неколико дана у Лисабону Младен Крстајић објашњавао португалским новинарима какве је муке имао да састави екипу за пријатељски меч са Немачком и први дуел у квалификацијама за ЕП са Португалом.

Испоставило се одмах после Русије да су неки од фудбалера увређени, да су неки, ето баш некако по саопштавању списка - повређени, а да су неки одмах после Мундијала ушли на списак отписаних. С друге стране налазе се они који су се одазвали позиву, оправдали поверење Крстајића и развејали неповерење навијача који су их на дуеле са некадашњим прваком света и актуелним шампионом Европе испратили, да простите, као на парастос...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРСТАЈИЋ ЗА "НОВОСТИ": Без пораза од тренерских великана

Само летимичан поглед на списак од тројице отписаних, четворице увређених и петорице повређених играча, у односу на оне који су били на располагању за мартовске мечеве говори врло јасно да би и прва поменута селекција била достојан ривал било коме данас у Европи.

СТАРИ ПРОБЛЕМ МНОГИ Крстајићеви претходници, изузев Славољуба Муслина, имали су сличан проблем са одустајањима од дреса репрезентације. Тадић се свађао са Ћурчићем, Матић је имао проблеме са Михајловићем, Гаћиновић се ипак предомислио и наставио да игра за Србију. У време СФРЈ ова појава била је готово незамислива.

Стојковић (отписан), Ивановић (отписан), Обрадовић (увређен), Коларов (повређен), Фејса (повређен), Гудељ (отписан), Миливојевић (увређен), Грујић (увређен), Матић (повређен), Костић (повређен) и Пријовић (увређен или повређен) су практично селекција Србије којом би се поносио сваки селектор. Али, због разних, у заградама поменутих околности, они у марту нису били на располагању Крстајићу. Додајмо да због повреда против Немачке нису играли Тадић и Митровић.

Али, са друге стране, селекција у саставу Дмитровић, Рукавина, Миленковић, Спајић, Младеновић, Максимовић, Љајић, Лазовић, Тадић, Гаћиновић и Митровић (или Јовић) чине актуелни састав кој се храбро носио и ремизирао идентичним резултатом (1:1) са Немачком и Португалијом.

Испаде тако да Србија има најмање 24 играча који могу, а не желе или се још опорављају. До јуна. И мечева са Украјином и Литванијом када ће "орлови" бити ваљда комплетнији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: КРСТАЈИЋ О ИЗМЕНАМА: Повреда Гаћиновића пореметила концепцију, Јовић би ушао да смо јурили резултат