САМО ШКОТИ ДУЖЕ ПОСТЕ ОД СРБИЈЕ: Наша репрезентација од 2000. није играла на ЕП, по чему је при врху неславне листе

Б. Антић

субота, 23. 03. 2019. у 08:37

САМО ШКОТИ ДУЖЕ ПОСТЕ ОД СРБИЈЕ: Наша репрезентација од 2000. није играла на ЕП,  по чему је при врху неславне листе

Саво Милошевић између Роналда де Бура и Филипа Кокуа 2000. Фото: М. Вукадиновић

"Сукњице" изостале сваки пут после 1996, у рангу са нама Норвежани

ПОРТУГАЛИЈА 2004, Швајцарска и Аустрија 2008, Пољска и Украјина 2008, Француска 2016. Та четири последња европска првенства наши репрезентативци су могли да прате само путем ТВ екрана или евентуално са трибина. На терену их нема од 2000. у Белгији и Холандији (тада су прошли групу и у четвртфиналу били декласирани од Холандије 6:1, Саво Милошевић је био голгетер ЕП са пет погодака), тако да су на другом месту неславне листе по броју узастопних изостанака са завршног турнира, одмах иза рекордера Шкота са пет пропуштених завршница.


"Сукњице" нису биле на шампионатима од 1996, па на сву срећу нисмо најгори, а у нашем рангу по том питању су Норвежани и Словенци, који такође од 2000. ниједном нису успешно завршили квалификације. Ипак, њихови негативни низови и нису толико разочаравајући, будући да су само по двапут учетвовали на ЕП у историји. Србија (СРЈ или СФРЈ) је пет пута била део континенталног првенства, двапут је играла у финалу, и свакако има много вишу репутацију од чланова "лошег друштва" у које је упала.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПРАВИ РЕЦЕПТ ЗА ЛИСАБОН: Србија показала зубе у ремију у Немачкој, а потом се преселила у Португалију


Нешто краће од нас посте Бугари и Летонци, од 2004, а занимљиво је да се на претходном ЕП нису појавила чак три бивша првака, Холандија, Данска и Грчка, тако да поред нас, има још добрих селекција гладних визе за ово такмичење.


Шкоти имају најдужи актуелни низ међу 33 екипе које су играле ЕП, али далеко су од апсолутних рекордера Мађара, који су одласком у Француску 2016, након 44 године заиграли на првенству. С друге стране, по броју везаних учешћа тренутно су неприкосновени Немци, који су били на сваком од претходних 12 турнира. "Панцера" није било на прва три ЕП, и после тога више није било кикса.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СКАНДАЛ НА МЕЧУ НЕМАЧКА-СРБИЈА: Навијачи вређали фудбалере на расној основи


Иза Немачке, али на пристојној удаљености је Француска, која није пропустила ниједан од протеклих седам шампионата. Веома добрим серијама могу да се похвале и Шпанија, Португалија, Италија и Чешка (по шест).


Успешни низови ће убудуће лакше бити продужавани, јер се број учесника одлуком УЕФА попео на чак 24 од прошлог такмичења. Из истог разлога, биће лакше и пресећи црни низ попут нашег.

БЕЗ НАСТУПА 22 ЕКИПЕ
Још 22 селекције нису осетиле сласт играња на завршном турниру.
То су Црна Гора, Литванија, Луксембург, Естонија, Белорусија, Грузија, Гибралтар, Азербејџан, Ф. Острва, Малта, С. Македонија, Израел, Молдавија, Андора, Кипар, Казахстан, Сан Марино, БиХ, Финска, Јерменија, Лихтенштајн, и селекција тзв. државе Косово.


НЕМЦИ СА НАЈВИШЕ УЧЕШЋА
НАЈВИШЕ наступа на шампионатима Старог континента, којих је одиграно 15, имају Немци (12), а најближи пратиоци су Руси (11) и Шпанци (10). Следи група селекција са по девет учешћа, у којој су Французи, Холанђани, Италијани, Чеси и Енглези.
По броју титула, воде Немачка и Шпанија (по три).

НАЈДУЖИ НИЗОВИ
1. Шкотска    5 (1996)
2-4. СРБИЈА    4 (2000)
2-4. Норвешка    4 (2000)
2-4. Словенија    4 (2000)
5/6. Бугарска    3 (2004)
5/6. Летонија    3 (2004)
*Актуелна серија пропуштених ЕП, последњи наступ.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације