ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ИЗВЕШТАЧА “НОВОСТИ”: БЕЛЕК


ХОЋЕ ли Црвена звезда бити јача или слабија у пролећном делу сезоне, низвесно је и даље, упркос ангажовању звучних новајлија у овом прелазном року. Конкретан одговор, као што је наговестио и спортски директор Митар Мркела, стићи ће крајем фебруара када се заврши кинеска фудбалска пијаца. Одатле сада вреба највећа претња од "усисавања" Звездиних ведета. На "Маракани" су јасно поручили - нису на продају, већ је одбијено девет милиона евра да би се сачувао тандем.


Опасност, ипак, није прошла. Ако Кинези новим, богатим и непристојним понудама примаме и одвуку Марка Марина или Ел Фарду Бена, ни тим црвено-белих неће бити што је био. То је свима јасно, да њих двојица доносе квалитет плус у овој, иначе одлично избалансираној екипи. Можда није одговарајући пример, мада је и он показао овде у Анталији колико фале Марин и Бен када нису у тиму.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЗВЕЗДА ПРЕ ПАРТИЗАНА: Гајић у Анталији задужио црвено-бели дрес са бројем два

МАРИБОР ЗА КРАЈ ОСТАЛА је још само једна екипа која ће покушати да заустави Звездин победнички низ на припремама у Анталији. Српски шампион ће данас (15.00, ТВ Арена) одмерити снаге против словеначког Марибора, што ће бити генерална проба пред почетак пролећног дела сезоне, наредног викенда. Повратак екипе у Београд је сутра, у поподневним часовима.


У пријатељском мечу против македонског Работничког (2:1) без њихове ароме није било ни правог "укуса". Обојица у најбољим играчким годинама (29), суви зналци, прекаљени и искусни, на терену праве највећу разлику. Маринове префињене идеје оплемењују игру, Бенова конкретна и једноствна решења доносе брзу и ефикасну завршницу.


Најновије ангажовање офанзивног везисте Мирка Иванића из БАТЕ Борисова само је додатно распалило дилеме. Црногорски репрезентативац доведен је из два разлога, да додатно ојача маневар, али пре свега, да за сваки случај буде ту и као квалитетно решење ускочи на упражњено место, ако дође до трансфера.


Марко Марин је овде у Анталији већ рекао да је у договору са генералним директором Терзићем одбијена одлична понуда из Катара. На тренинзима је расположен, насмејан, воли да је у праву, да се поштује његова реч... Неколико пута је пре и после тренинга водио дуже резговоре са тренером Милојевићем.


- Моја велика жеља је да са Црвеном звездом освојим титулу и куп, за мене би била велика част да будем првак Србије. Желим да испуним ту жељу што би у неку руку била и круна каријере. Волео бих и да поново играмо Лигу шампиона - рекао је Марин.

Ипак, требало би се запитати колико се сада, када нема Лиге шампиона, овом мајстору, бившем немачком репрезентативцу и играчу Челсија "потуца" по ораницама српсколигаша. Далеко је то од његовог нивоа.


Прочитајте још БЕН НИ МАЛО НЕ ЖАЛИ ШТО НИЈЕ ПРИХВАЋЕНА КАТАРСКА ПОНУДА: Овде сам најсрећнији


Ел Фарду Бен је миран, тих, насмејан, злата вредан играч у сваком тиму. И сваки пут када понови да је срећан у Звезди и Београду, делује уверљиво.


Навијачи црвено-белих стрепеће до краја фебруара због Марина и Бена, иако су сигурни да и у случају одласка некога од њих, Звезда има моћну, прејаку екипу за домаћу сцену. Одбрана титуле се не доводи у питање, па навијачи увелико маштају о наредним европским подвизима, наравно, са Марином и Беном у главним улогама.


Прочитајте још ТЕРЗИЋ О ПОНУДАМА ЗА МАРИНА И БЕНА: Одбили смо девет милиона евра


Жеље својих присталица дели и руководство. Став је чврст, Звезда се труди да задржи најбоља. Клупска стратегија се највише и заснива на циљу да се са најјачим снагама прво задржи велика предност стечена у јесењем делу, освоје титула и куп, а затим крене у нови јуриш на Лигу шампиона или Лигу Европе. Пошто је финансијски "прогледала", Звезда нема потребу да продаје највеће узданице, иако је богата зарада гарантована. По том, идеалном сценарију, остали би сви бар до лета а онда и даље, све у зависности од исхода квалификација.


Међутим, моћ и зов богатих клубова се никада се не смеју потценити, поготово када све снажније куцају на Звездина врата.