УЕФА од 2021. године покреће и треће европско такмичење клубова које тек треба да добије званично име. За сада га зову "Лига Европе 2", али практично могу да му надену име "Куп купова" с обзиром да сви освајачи овог трофеја играју у њему или "Лига за сиромашне", пошто о томе говори формат такмичења. Победник "ЕЛ 2" обезбеђује пласман у Лигу Европе наредне сезоне, а да и ово такмичење служи за "вађење оних јачих" казује формат такмичења јер се прикључују екипе које су испале и из Лиге шампиона и из Лиге Европе по разним рундама.

За Србију, која је тренутно на 19. месту листе УЕФА, ово значи да би да сутра почиње ово такмичење имала три представника: победника купа, другопласираног и трећепласираног из Суперлиге. У преводу, ако не прескочимо 16. место на листи држава по коефицијенту нећемо имати представника у ЛE већ само у овом трећем тајкмичењу, сем можда евентуално шампиона земље. Сва три српска клуба почела би такмичење од другог кола квалификација.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: УЕФА увела ново такмичење: Лига Европе 2 од 2021. године

А, ако Србија уђе међу топ 15 по коефицијенту, што би требало да буде приоритет већ наредне године, онда бисмо у "ЛЕ 2" поред победника купа имали и четвртопласирану екипу из Суперлиге. Другопласирани и трећепласирани играли би квалификације у Лиги Европе.

Ево и шеме квалификација:

*ПРВО коло квалификација (72 екипе): 27 победника националног купа земаља рангираних на листи УЕФА од 29. до 55. места, затим 24 другопласирана тима из земаља од 30. до 55. места (без Косова и Лихтенштајна) и 21 трећепласирани клуб из земаља од 30. до 51. места.

*ДРУГО коло квалификација (90+20): 36 победника првог кола, 23 победника купова из земаља од 6. до 28. места на листи УЕФА, 14 другопласираних из земаља од 16. до 29. места, 14 трећепласираних од 16. до 29. места, 3 четвртопласирана тима из лига од 13. до 15. места и 20 поражених клубова из првог кола квалификација Лиге шампиона који ће играти између себе.

*ТРЕЋЕ коло квалификација (52+10): 45 победника из другог кола, 6 четвртопласираних екипа земаља од 7. до 12. места на листи УЕФА, један петопласирани из земље која је шеста на листи УЕФА коефицијената и 10 победника дуела екипа из Лиге шампиона,

*ПЛЕЈ-ОФ (34+10): 26 победника из трећег кола, 5 победника купа држава од 1. до 5. места на листи УЕФА и три екипе поражене у трећем колу квалификација Лиге Европе, а 5 победника дуела Лиге шампиона из претходне рунде игра са 5 поражених екипа из трећег кола квалификација за Лигу шампиона.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ВАР у Лиги шампиона од осмине финала

*ЛИГА ЕВРОПЕ 2 (32 КЛУБА): 17 победника плеј-офа, пет победника тимова из Лиге шампиона, 10 поражених из плеј-офа Лиге Европе.

У осмину финала ће се пласирати само победници осам група, док ће другопласирани играти бараж против осам најбољих трећепласираних екипа из Лиге Европе. Затим ће се такмичење, које ће се играти четвртом, али у термину од 16.30 часова, наставити уобичајеном нокаут фазом.

СВА ФИНАЛА ИСТЕ НЕДЕЉЕ
ПРЕДСЕДНИК УЕФА Алексаднар Чеферин најавио је још неке промене за три европска такмичења у будућности.
- Лига шампиона ће се играти уторком и средом, Лига Европе и ново такмичење четвртком, а новина је везана за одигравање финала. Сва ће се играти исте недеље, ново такмичење средом, Лига Европе четвртком, а Лига шампиона суботом - истакао је Чеферин.