Уверен да је жртва завере, бивши председник Европске фудбалске уније (Уефа) Мишел Платини поднео је тужбу у Француској у покушају да докаже да су се бивши челници Међународне фудбалске федерације (Фифа) удружили како би га избацили из фудбала.

Платинијеви представници потврдили су данас агенцији Асошиејтед прес да је бивши француски репрезентативац поднео тужбу. Фифа је суспендовала Платинија 2015. године због финансијских малверзација, након што му је бивши председник светске куће фудбала Сеп Блатер исплатио два милиона долара за "консултантске услуге".

Швајцарско савезно тужилаштво у мају је потврдило да Платини није оптужен у истрази о могућим малверзацијама. Од септембра он има статус "између сведока и оптуженог" у кривичном поступку против Блатера.

Платини жели да открије како су информације о исплати доспеле у швајцарско тужилаштво. Он верује да је то резултат унутрашњег цурења инфомација у склопу стратегије "чији је циљ спречавање да он буде изабран за председника Фифе". Платинијев адвокат рекао је да је француско правосуђе отворило прелиминарну истрагу.

Он је навео да је исплата од два милиона долара за Платинијев рад као Блатеровог саветника од 1998. до 2002. године "регуларна и транспарентна", док су се неки претварали да је то "неоснована и скривена накнада".

"Постоје јасне индикације о завери у циљу рушења Мишела Платинија", додао је он.

Лист Монд пренео је да Платини за заверу сумњичи Блатера, бившег шефа правног тима Фифе Марка Вилигера и високог функционера Фифе Доменика Скалу.