ПРЕ пет година Јагодина је освојила Куп Србије, а ове сезоне ће играти у петом рангу такмичења - градској лиги! У немогућности да региструју нове играче, а услед дуга од скоро милион евра, Јагодина је иступила из Треће лиге Исток, а уместо ње ће играти Табане, од скора под пуним именом ФК Табане-Јагодина.

Како је дошло до суноврата, шта даље, како ће дужници да наплате дуг, а међу њима су 22 бивша играча и тренера, за "Новости" је одговарао и даље председник клуба Горан Милановић.

- Морали смо у најнижи ранг, једноставно, дугове смо пребацивали из сезону у сезону, последње три године нисмо могли да региструјемо нове играче. Они бољи су одлазили и дошли смо до ситуације да не можемо да играмо Трећу лигу - каже Милановић. - И одмах да демистикујем гласине, клуб Јагодина и даље постоји, ја сам председник, играћемо градску лигу са нашом децом и тражити даље решења.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Јагодинци: Живи смо!

Дугови нису спорни, а они са каматама достижу скоро милион евра.

- Рачун је блокиран, ко жели да види колико смо у минусу, нека иде на АПР, а сви којима дугујемо нека се наплаћују кад на рачун буду легла средства. Ми имамо играче од којих очекујемо прилив средстава од тренинг компензације и солидарности као што су Пешић, Филиповић, Урош Николић, Рајковић и многи други.

ПЕШИЋУ ДУГУЈУ, ОД ПЕШИЋА ЗАРАЂУЈУ! НОНСЕНС прве врсте је чињеница да Јагодина од 22. јануара 2016. дугује Александру Пешићу 16.571,43 евра и камату од 213.000 динара, а да је чак три пута зарадила од његових трансфера. Прво када је продат Тулузу, па потом кад из Тулуза прешао у Звезду, и недавно када је са "Маракане" отишао у Саудијску Арабију.

Милановић истиче да су играчи којима се дугује делимично криви што још увек нису добили новац.

- Све сам њих звао лично пре две године. Рекао сам им да имам 150.000 евра и понудио да свако од њих узме део, а да остатак добијају у још две рате. Мањина је пристала, већина није, а то је допринело томе да нисмо могли да доводимо нове играче. Сви они којима дугујемо су у Јагодини направили каријеру и зарадили пристојан новац. Па, нека сад чекају и нека се наплате од средстава са рачуна.

Милановић додаје да је као потпредседник ФС Србије покушао све да клуб у коме је од 2006. изведе из ове сутуације.

- Многи инострани инвеститори су имали интерес да уложе, али би одустали чим би видели да не постоји могућност приватизације, а да је стадион градски. Некада је Град Јагодина из буџета издвајао до 40 милиона динара годишње, сада плаћа само одржавање стадиона и центра, што није занемарљива цифра јер се ради од 200.000 евра. За живот смо зарађивали продајом играча, а чим више нисмо могли да их доводимо, испали смо у Прву лигу, па у Трећу, односно сад у градску.

Шта ће бити са Јагодином?

- Дошао сам у Јагодину 2006. кад је била у Трећој лиги, направили смо леп пројекат, освојили Куп, играли Европу и пали на дно. Нисам човек који одустаје, ако се промени закон и дође до приватизације, учинићемо све да изградимо клуб тако да буде бољи него што је био. Јер, искрено, тај дуг који имамо је мали за озбиљног улагача. Мени је жао што смо дошли довде, али смо живи. Угасили се нисмо. И ако се створе услови, вратићемо се - каже Милановић.

Од трофеја Купа до "бетон лиге" за пет година.

СИН ВОДИ СВОЈ, ЈА СВОЈ КЛУБ
У Јагодини круже приче да је Милановић намерно одустао од Треће лиге да би у њу ушао клуб Табане, који води његов син.
- Све те приче су злонамерне. Јагодина и Табане-Јагодина су два различита клуба. Мој син Владица с пријатељима води клуб већ седам година, финансирају се како знају и умеју, ја сам и даље у Јагодини - тврди Горан.