Шпански фудбалер српског порекла Бојан Кркић, некада један од највећих талената на свету, у ексклузивној исповести за "Гардијан" открио је да није достигао прогнозиране висине због напада панике са којима није успео да се избори.

Син некадашњег фудбалера ОФК Београда Бојана сениора у млађим категоријама Барселоне оборио је све рекорде по броју голова, добио је надимак "нови Меси", али када се очекивало да се потврди на сениорској сцени нијуе успео.

Он је открио да је први напад панике имао уочи Европског првенства 2008. године када је требало да дебитује за селекцију Шпаније на утакмици против Француске, док је касније дато званично објашњење да је имао упалу стомака.

- Нисам отпутовао на ЕП због напада панике, али смо рекли да идем на одмор. Био сам позван у шпанску репрезентације против Француске и рекли смо тада да имам упалу стомака, али се радило о нападима панике. Нико не жели о тако нечему да говори. Фудбал тако нешто не занима - објаснио је Кркић, који због тога није био члан тима на путу до освајања титуле, а једину утакмицу за Шпанију одиграо је у септембру против Јерменије, три месеца касније.

Кркић је јако млад ушао у први тим Барселоне, а претходно је блистао у омладинским селекцијама Шпаније. За њега је била заинтересована и Србија, али је ипак одабрао земљу у којој је рођен.

- Постојао је велики притисак, који никада није нестајао. Било ми је добро када сам ушао у свлачионицу пред меч са Француском, али одједном је почела вртоглавица и савладала ме паника. То је био први пут, а потом сам имао све теже нападе.

Прочитајте још Новости сазнају: Кркић близу дреса Србије!

Када га је у шпанску репрезентацију позвао селектор Луис Арагонес, Кркић је морао да откаже.

- Био сам у аутомобилу на путу ка тренингу када је стигао позив. Рекао сам: Жао ми је што то морам да кажем, али не могу. Дошао сам на “Ноу Камп” и Карлес Пујол ми је рекао "Бојане бићу уз тебе", а ја сам му одговорио "Пуји, не могу" и наредног дана сам прочитао у новини "Шпанија зове Бојана, он одговара са не" - казао је Кркић.

Рекао је да је после тог натписа у новина почело негативно писање и покушаји клуба да га заштите.

- Данас 10 година касније не изненађују ме реакције. Лјудима пада тешко да признају да им иде лоше и све што је важно у фудбалу је да је све у реду и да све добро изгледа - констатовао је он.

Оценио је, поводом одласка из Барселоне у Рому лета 2011. године рекао да би било боље да је остао. И поред неискоришћених шанси Кркић не гледа негативно на прошлост.

Прочитајте још ФИФА: Кркић не може да наступа за Србију

- Најважнија су искуства која си стекао. Нико ти их не може узети. А они који су лоше говорили о теби они ће те заборавити, а потом остајем само ја, мој понос, јединствени тренуци, које многи играчи никада нису доживели. Волим фудбал и нико ми то никада не може узети. Поносан сам на своју каријеру, уживам још у фудбалу и немам намеру да тако брзо престанем - поручује Кркић, који има само 27 година.

Он је после Роме играо за Милан, Ајакс, Стоук, Мајнц, а претходну сезону провео је у Алавесу.