УЕФА направила четворогодишњу анализу трансфера у Европи: У џеповима менаџера 2,5 милијарди евра

З. Ћ.

20. 01. 2018. у 10:41

УЕФА направила четворогодишњу анализу трансфера у Европи: У џеповима менаџера 2,5 милијарди евра

МИЛИОНЕР Мино Рајола Фото ЕПА

То значи да од укупне суме у свим обављеним трансакцијама, чак 12,6 одсто средстава завршава у џеповима виспрених агената

НАЈСЛАЂИ "кајмак" од фудбалских трансфера завршава у рукама менаджера. УЕФА је направила детаљну анализу по којој су у периоду од 2014. до 2017. године клубови широм Старог континента (који су играли у европским такмичењима) уложили 19 милијарди евра у куповину фудбалера, а од тога је њиховим агентима припало чак 2,5 милијарди европских новчаница.

То значи да од укупне суме у свим обављеним трансакцијама, чак 12,6 одсто средстава завршава у джеповима виспрених менаджера, што је у овим временима када се играчи углавном издашно плаћају - изузетан проценат.

Обрађено је око 2.000 фудбалских прелазака под контролом УЕФА. Проценат који припада агентима је различит. У продајама које премашују 5 милиона евра просечно 9% одлази на рачун посредника, а у неким случајевима њима припада чак 40% за трансфере мање од 100.000 евра.

Прочитајте још Мино Рајола: Пица-мајстор зарадио 300 милиона

Наведен је пример преласка мароканског репрезнтативца Ел Кадурија из Наполија у Емполи прошле године. Од трансакције вредне 1,5 милиона евра, чувени менаджер Мино Рајола зарадио је 300.000. За Рајолу, једног од највећих трговаца фудбалерима, ово је мала сума у промету, пошто је познато да заступа много веће "фаце", попут Погбе, Лукакуа, Ибрахимовића, Вератија, Балотелија и Донаруме.

Прочитајте још Частио се Мино Рајола: Од трансфера Погбе купио вилу Ал Капонеа

Менаджерски послови постају све транспарентнији пошто УЕФА од 2016. године захтева од свих националних федерација да региструју све провизије плаћене од стране представника клубова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације