ЦРВЕНА звезда је остала без трофеја, титула је излетела као врабац из руке са крова Тржног центра на Вождовцу и завршила у Хумској, а тамо је у суботу увече остао и пехар Купа Србије.

Дрвље и камење које је управа црвено-белих набацивала последњих дана на ФС Србије и председника Славише Кокезе, по њиховом мишљењу главног протагонисте Партизанових успеха, само је део истине о овој сезони. Борба да се смени први човек Савеза, а коју је најавио генерални директор Звездан Терзић, однеће енергију и фокус са другог дела истине коју црвено-бели морају да пронађу у својој авлији. Пре свега да се редефинише шта је битније - резултати као замајац свих финансијских успеха или чиста економија како би се клуб довео на “зелену грану”. Да се преиспитају ефекти прелазног рока, деветорица странаца у тиму, њихове улоге и допринос. Да сагледају квалитет и тима и игре, улоге и значаја талентованих играча, развој омладинске школе, стручни кадар...

ЛЕОНАРДО УДАРИО ЛУКОВИЋА ЦРВЕНА звезда сматра да их је судија Милорад Мажић оштетио за два пенала, али мало је ко забележио детаљ после пола сата игре кад је Леонардо без лопте руком ударио Александра Луковића. Све се то догодило у шеснаестерцу Звезде после шансе Ђурђевића главом и на само неколико метара од петог арбитра Данила Грујића, који није реаговао на протест капитена црвено-белих.

Скупштина клуба средином јуна умногоме ће одредити будућност и пут којим ће ићи Звезда наредних сезона и са којим руководством. Парола навијача на финалу Купа “25-30-40 милиона дуга? На коју цифру ставите потпис једино то признајемо” јасна је порука управи да ће на Скупштини и њихова одговорност бити стављена на тас и оцену. Другим речима, ако дуг клуба буде смањен са 36 на 25 милиона евра, а Терзићев програм прикаже реалну слику боље будућности, онда ће делегати извесно дати подршку овом руководству и прогутати кнедлу због два неиспуњена циља: дупле круне и губитка титуле у омладинској лиги.

- Крваво смо радили да бисмо преполовили дугове, уосталом какви су и колики рећи ћу на Скупштини која има прва право да сазна истину. Не могу се смањивати дугови и баш увек јурити резултати. Нисмо ми толико бољи од Партизана да смо могли да га победимо у игри где су они имали 12 играча. Кокеза је све учинио да не будемо први ни у Суперлиги ни у Омладинској лиги - проналази оправдања Терзић.

Ако је нека вајда од губитка финала Купа и останка без трофеја, онда је то чињеница да су Терзић и Управни одбор једногласни да Бошко Ђуровски остане тренер наредне сезоне. Црвено-бели би то у наредним данима требало да озваниче, али и да направе план у прелазном року, јер је извесно да је екипа Миодрага Божовића завршила мисију, пошто ће отићи буквално 15 фудбалера. То значи, да Црвена звезда сигурно неће имати тим за Лигу Европе, а биће јој потребно бар два прелазна рока да формира озбиљнији тим и шест месеци да створи игру какву све присталице црвено-белих желе.

Ђуровски је кроз три недеље бар упознао екипу, зна какви профили недостају тиму, али свакако улази у трку са временом, јер је прозивка заказана за 8. јун. Сигурно од садашњег играчког кадра има: голмане Манојловића и Кахримана, штопера Фримпонга, везисте Ристића, Плавшића, Милића, нападаче Боаћија (ако не буде продат), Павкова, Вујаклију, талентоване омладинце Аџића, Рачића, Вучићевића, Николића, Цветковића, Јовељића, браћу Илић, као и играче који су потпуно били скрајнути као Милошевић, Андрија Луковић... Странцима Руизу, Доналду, Ле Талеку и Канги истичу уговори за годину дана, седморици искуснијих Луковићу, Анђелковићу, Сикимићу, Супићу престају обавезе 1. јула...

Време је да се подвуче црта испод деветомесечне сезоне, одмере сви аспекти и повуку прави потези. Сурова реалност је да је Црвена звезда имала све у својим рукама и да ништа није освојила. А, сутрашње обележавање 26 година од освајања Купа шампиона у Барију требало би свима у Љутице Богдана да представља подсетник на златна времена и негде репер како се до успеха стиже.

МИЛКО: МАЖИЋ ОШТЕТИО ЗВЕЗДУ
МИЛКО Ђуровски, некадашњи играч Звезде и Партизана, отворено је пред финале Купа рекао да ће навијати за брата Бошка Ђуровског, али је после меча био разочаран суђењем.
- Срамота је да судија који ће бити четврти арбитар на финалу Лиге шампиона онако перфидно осакати један тим. У овом случају Звезду, јер је морао да суди пенал у 4. минуту и морао је да искључи бар једног, ако не и двојицу играча Партизана, Леонарда и Остојића. То је за вечити дерби много превида, а мало је извесно да није видео. Да ме неко погрешно не разуме, да је Мажић оштетио Партизан ја бих то рекао...

ЗАБОРАВЉЕН ФЕР-ПЛЕЈ
У ЉУТЊИ се заборавља и бонтон, па је изостао фер-плеј приликом доделе пехара. Играчи су делимично осветлали образ клубу испоштовавши процедуру, док је тренер Бошко Ђуровски, мимо протокола своју прес конференцију имао на “Маракани”.
Нико из управе Црвене звезде није се појавио у свечаној ложи, што је с обзиром на фронтални рат против Савеза и очекивано. Али није у духу фер-плеја и Звездине историје.