У звезданој Звездиној полусезони, искочио је Александар Катаи и постао најбољи фудбалер у 45. традиционалној анкети нашег листа. Иза себе, на пристојном одстојању (7:4 у гласовима), оставио је вундеркинда Партизана Александра Живковића.

- Драго ми је што сам ушао у галерију великана "Новости" по избору капитена, што томе доноси посебну вредност. Играо сам добро и, да будем искрен, надао сам се мало да могу да постанем лауреат - смирено и скромно прича Катаи. - Мислим да је још неко из Звезде могао да буде нај-нај, али генерално цела екипа је заслужила тај наслов.

Враћамо Катаија у "грчко време", које је претходило српском фудбалском буму.

- Имао сам у Грчкој и лепих и ружних момената, Олимпијакос ме је позајмио Платањасу, постигао сам осам голова, имао шест асистенција, добро се осећао. Враћен сам са позајмице, на припремама сам одиграо доста добро, али у Олимпијакосу нису били задовољни. Следила је селидба на Крит, није ми се посрећило, за ОФИ сам само два пута ушао за полусезону...

Посрећило се Звезди, али се Катаи одрекао 300.000 евра да би био слободан.

- Звали су ме Лалатовић и Терзић, размишљао сам да ли да се враћам у земљу или не. Ипак, Звезда је највећи клуб у Србији, рекао сам себи, па сам решио да кренем опет од нуле. Веровао сам у себе, да није тако, зар би било нормално да се одрекнем толиког новца.

И ДАЈЕ И НАМЕШТАПОСТИГАО је јесенас Катаи 13 голова, имао 8 асистенција, па смо га питали: које је ваше најјаче оружје?
- Мислим да је то игра један на један, само, боље је да то не пишете да то остали не сазнају - смеје се Катаи.
- Слуша ме и дриблинг, имао сам и доста асистенција, а што се голова тиче, они дођу уз рад и када уз себе имаш добру екипу. А Звезда је моћна.

И, Катаи је на "Маракани" доказао да је прави играч, за велика дела.

- За моје добре игре заслуге има читава екипа. Тренер Божовић је све поставио на своје место, уиграли смо се, и заиста играли изванредно. И лепо и ефикасно и професионално. Мислим да заиста имамо сјајан тим, са неколико појачања о којима се прича, и ако останемо на окупу, можемо и до Лиге шампиона. Уз мало неопходне среће, наравно.

А за тако нешто, потребно је и да Катаи предводи црвено-беле и у наредној сезони.

- Уговор ми истиче у јуну 2017. године, што значи да бих морао да га продужим, иначе ћу идуће године бити слободан играч. Волео бих, наравно, да са Звездом играм у Лиги шампиона или бар у групној фази Лиге Европе, али нећу сада да кажем: идем или не идем. Видећемо шта ће се десити - са осмехом констатује Катаи.

РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА

ДЕБИТОВАО је Катаи и у дресу А репрезентације.

- Лепо је што сам испунио и тај сан, али није баш био неки деби. Изгубили смо од Чеха (4:1), а пре тога сам био позиван и за утакмице са Албанијом и Португалијом, али нисам играо. Моје је да наставим да у дресу Црвене звезде пружам добре партије, мада увек може и боље, и да "натерам" селектора да убудуће стално рачуна на мене. Тек тада ћу бити задовољан - јасан је Катаи.

"ДЕСЕТКA"
ИГРАО је Катаи и лево и десно, и у "централи", али која му улога највише лежи?

- Волим да играм "десетку", да лутам, тражим најбоља решења. Мислим ипак да сам најбоље играо по десној страни.