УЗЕТИ одмах нешто и по сваку цену отићи у иностранство или бити стрпљив? Већина бира ово прво, таленти и њихови родитељи сањају неки клуб на Западу. Оду, али се често многи веома брзо врате, јер се изгубе и не снађу у новом свету. А клубови су гладни нових нада, са жељом да их баш они избрусе и претворе у звезде које ће вредети богатство. Морају ли наши фудбалски бисери тако рано да оду, остављајући често клубове у којима су се школовали без евра обештећења?

Менаџере често оптужују да су главни лоши саветници младим играчима за брзи и превремени одлазак у иностранство у намери да што пре зараде новац. Искусни ФИФА менаџер Зоран Стојадиновић истиче да у свакој професији има разних људи.

KЛУБОВИ МОРАЈУ ДА ЗАРАЂУЈУ СТОЈАДИНОВИЋ сматра да клубови немају превише механизама да задрже таленте.
- Да је ситуација нормална, клубови би задржавајући играче зарађивали пута пет, десет... Међутим, у општој беспарици, они продају најбоље што имају да би преживели или не дај боже како им не би отишли без обештећења, што се дешава у последње време.

- Моја прво питање родитељима је: каква вам је идеја са дететом, видите ли га у Звезди или Партизану? Ако не добијем потврдан одговор у 90 одсто случајева не желим ни да их заступам јер сам ја заговорник тезе да се добрим делом играч постаје у Србији и да не би требало да се одлази у иностранство пре 21 године. Постоје и екстремни случајеви кад вансеријски таленти, какав је рецимо Ален Халиловић, који са 18 година оду из Динама у Барселону - наглашава Стојадиновић.

Они који заступају другачију тезу, да децу после шест месеци продају у иностранство не водећи претерано бригу да ли је то права средина за њих, нису прави менаџери.

- Такви, а има их свуда не само код нас, немају ни васпитање, живе од данас до сутра. Продају децу узимајући новац данас, не мислећи да ће они које воде нису деца у тим клубовима, већ странци који морају да праве разлику. Зато нам се и дешава да од десет момака, чак осам се обавезно врати у Србију јер нису успели сами да се изборе са конкуренцијом у клубу, није имао ко да их заштити, саветује...

Стојадиновић свој став практично изражава кроз првотимце Црвене звезде Предрага Рајковића и Марка Грујића.

- Имао сам и имам неколико понуда за Рајковића, али сам рекао да мора да буде стандардан у Звезди, да остави траг у клубу, па тек онда да оде у иностранство. Исто је и са Грујићем од кога очекујем тек да у наредних годину до годину и по постане првотимац, па тек онда да размишља о трансферу. Много је важно да су и њихови родитељи сагласни том плану. Све потиче од породице, па и успех - тврди Стојадиновић.

ПРОЧИТАЈТЕ И ОВО:
* Ћурчић: Помирићу Зечевића и Бјековића, фудбал ме не занима радим са металима
* Милосављевић: Глумио бих у споту групе ЈНА, Дало почео да прича и црногорски
* Стојановић верује у судбину: Био скупљи од Пиксија
* Николић: Дефицит у одбрани решавамо у наредна два, три дана
* Трагедија у Бихаћу: Млади кошаркаш преминуо на тренингу
* Ђоковић: Годинама сам сумњао у себе
* Милутинов не размишља о ривалу у плеј-офу: Имамо шансу за Евролигу
* Шекуларац: Не може бек да буде вођа, Тумбаковић: Матић озбиљан момак