ПОЧЕЛО је лицитирање, бар по медијима, ко ће наследити Синишу Михајловића на месту селектора Србије. И, као и обично, помињу се углавном иста имена.

Ми смо позвали Лјубинка Друловића, који је са омладинском репрезентацијом стигао до европског злата, а који је на платном списку ФСС до 31. децембра.

- Да, последњег дана 2013. године ми истиче уговор са ФСС - јасан је Друловић.

Хоће ли бити продужен?

- Не знам, тек би требало да причам са челницима Савеза и да искристалишемо жеље и могућности.

Питамо вас јер се селекторска фотеља сениора, практично, остала празна, да ли сте спремни да у њу седнете?

- Спреман сам и ту дилеме нема.

Дакле, не плашите се великог изазова?

- Таман посла, зашто бих се плашио - као из топа ће Друловић. - Моје амбиције у фудбалу су врхунске и ја идем сигурно, корак по корак. Имам богато играчко и тренерско искуство, а реч страх нема места у мом вокабулару.

Да ли верујете у екипу коју је селектирао Михајловић?

- Србија мора да игра добро и мора да побеђује, то је основа свега, све остало су празне приче. Имамо селекцију која је спој искуства и младости, наши репрезентативци играју у великим европским клубовима, самим тим поседују квалитет. Ја верујем у ову репрезентацију и знам да може да оде на Европско првенство, где нам је и место. Ово причам јер ће циљ сваког, ко буде у кожи селектора, да одведе Србију на европски сајам фудбала у Француској.

Шта је то ново што би Лјубинко Друловић унео у игру репрезентације, шта је важније, напад или одбрана?

УГОВОР НИЈЕ ПРОБЛЕМ УВЕК се поставља питање финасијске конструкције селекторског уговора?
- Рано је да говорим о томе, али када сам ја у питању, уверен сам да то не би представљало ни проблем ни препреку - тврди Друловић.

- Ја сам био нападач и волим леп и ефикасан фудбал. Наравно да бих, ако бих постао селектор, унео неке своје идеје, али о том - потом. Оно што је јасно, мора да се пронађе баланс између одбране и напада. Та равнотежа мора да постоји, а да би тако било, мора да постоји и компактност. Мора да се игра чврсто, јако, а опет нападачки. И, оно што је можда и најважније, мора да постоји хемија у екипи - објашњава Друловић.

Значи, и ваш кредо је - побеђује тим а не појединац?

- Управо тако, када се створи тим, лако искоче и појединци. И увек је лепше да их има више, а не да постоји смао један.

Ко би у том тиму био лидер?

- Не би требало сада измишљати топлу воду, Бане Ивановић је сигурно прави вођа ове генерације. Сјајан играч, професионалац од главе до пете и - добар човек. Кога сви воле и поштују. Дакле, лидер већ постоји - поручује Друловић.

Има ли још играча који би носили и тим и игру?

- Свакако да има, Александар Коларов је заменик капитена, ту је и Милан Бишевац, који је стекао име у великим клубовима Француске. За мене је Немања Матић човек који ће, зацело, бити важан шраф у српској фудбалској машинерији. Он је то показао на последњим утакмицама, штета само што је тада већ све било касно, бар када је Мундијал у Бразилу у питању.

Уздали бисте се и у оне млађе?

- Како да не, па имамо плејаду младих играча који већ имају запажене улоге у европским клубовима. А многи би тек требало да покажу право лице, када се на таленат и знање „налепи“ и искуство. Александар Митровић и Лазар Марковић су, на пример, прави прототип играча будућности.

Очигледно сте добро верзирани и спремни за улогу селектора?

- Лаже свако ко не каже да је част бити селектор своје земље! Зашто бих ја онда крио да бих се ухватио укоштац са новим изазовом и да сам потпуно спреман да будем селектор Србије - чврстим гласом је закључио Лјубинко Друловић.

ЛИЧНА КАРТА
ЛјУБИНКО ДРУЛОВИЋ

РОЂЕН: 11. септембра 1968. у Новој Вароши.
Играчка каријера: Злата, Слога Пожега, Слобода Ужице (88-89), Рад (90-92), Жил Висенте (92-93), Порто (94-2001), Бенфика (2001-03), Партизан (03-04.), Панафиел (04-05).

Трофеји: 5 шампионата Португалије са Портом, 4 Купа Португалије са Портом, 5 Суперкупова Португалије.
Селекција Југославије: 38 (3 гола)

Тренерска каријера: Туризенсе (2006-07), Банат (2008), Драва (08-09.), Први август, Ангола (10-11).
Селектор омладинаца Србије (2012 - ?)

Трофеји: првак Европе 2013. са омладинцима