Зуроф шокиран због наци-транспарената на утакмици

Тањуг

20. 08. 2013. у 11:23

Зуроф шокиран због наци-транспарената на утакмици
Добар део мађарског друштва пориче умешаност у ратне злочине, изјавио је најпознатији ловац на нацисте Ефраим Зуроф, након што је Ференцварос дозволио да се носе транспаренти у знак сећања на Ласла Чатарија

Добар део мађарског друштва пориче умешаност у ратне злочине, изјавио је најпознатији ловац на нацисте Ефраим Зуроф, након што је мађарски фудбалски тим Ференцварос дозволио да се носе транспаренти у знак сећања на недавно преминулог осумњиченог ратног злочинца Ласла Чатарија.

"Ако је икоме потребан било какав доказ зашто је било важно да се суди Чатарију за његове ратне злочине у холокаусту у мађарском суду, навијачи Ференцвароса су га пружили у суботу", изјавио је синоћ Зуроф за израелске медије.

Чатари је умро у 99. години, док се чекало да почне суђење за мучерње Јевреја и депортовање хиљада њих у логоре смрти током Другог светског рата.

Он је био полицијски командир логора Каса у Словачкој и осуђен је на смрт у одсуству за ратне злочине 1948. године у Чехословачкој али је побегао у Канаду. У Мађарску је депортован 1997. године и ухапшен прошле године у Будимпешти након што је лондонски лист Сан објавио његове фотографије и где се налази.

Знак са натписом "За сећање на Ласла Чатарија" је бацан на утакмици имеђу Фернцавароша и МТК Бадапест фудбалског тима, који је повезиван са Јеврејима због историјских веза са мађарском јеврејском заједницом.

Зуроф је рекао да је то већ трећа година заредом да се антисемитски транспаренти појављују на мечевима између два клуба. То се увек деси када се суоче с МТК, рекао је он.

Пре годину дана, ношен је транспарент на којем су Зурофу вређали и псовали мајку.

Зуроф, директор израелског представништва Центра Симон Визентал, казао је да Мађарска фудбалска федерација није никада рекла ни реч да их заустави или да их натера да уклоне транспаренте и да је то заиста срамота.

Савез је на свом веб сајту у недељу поставио саопштење којим осуђује оно што се десило на утакмици, истакавши да за такву поруку нема места на спортском догађају.

Антисемитизам ствара валику забринутост у Мађарској у којој живи једна од највећих јеврејских популација у Европи, а та земља се сауочава са јачањем ултра деснице.

Партија Јобик, која је оптужила Израелце да купују мађарску земљу и која је тражила дасе направи листа Јевреја који раде у влади због забринутости да нису лојални, је трећа по снази.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације