Од сталног дописника: ПАРИЗ


ЂАЦИ и наставници Допунске школе на српском језику у париском региону у организацији Министарства просвете приредили су на Светог Саву велики рецитал у Културном центру Србије. Изводили су скечеве, рецитације, драмске текстове, а неки су били костимирани у одећу из те епохе.


На приредби је истакнута важност да се матерњи језик негује далеко од матице, што су наши малишани и њихови учитељи показали да успешно чине. Ђаци су у програму изводили и рецитације које су сами писали.


Између осталих, поздравио их је и помоћник директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије Растко Јанковић. Том приликом, свим ђацима су подељене књиге и уџбеници.


Нашим ученицима у целој Француској намењена је и мапа под називом "Србија кроз простор и време", аутора Верице Михајловић, из које ће моћи много да науче о земљи свог порекла.Најуспешнијим ученицима су подељене и дипломе за учешће на првом конкурсу за најбољи амблем допунске школе. Учествовали су ђаци из свих школа у Француској, од Париза, преко Лиона, до Колмара, Стразбура и Нансија, а послато је 108 радова. Победници су браћа Андрија и Матија Станковић, а још 11 радова је похваљено за креативност и оригиналност.


Прочитајте још: Српски званичан за ђаке у Француској


Четврти по реду Светоавски дани Допунске школе у Паризу трајали су неколико дана, започели су ђачким наступом у резиденцији амбасадора у петак, а завршили се у понедељак увече приредбом у Културном центру.


Учествовала су деца која похађају наставу у свим париским школским центрима и наставним местима у Паризу и околини.