Некада у част великог државног празника - Дана Републике, данас у име добрих старих времена: Велика јесења приредба уз српско коло у Шварцвалду

П. Ракочевић

25. 11. 2019. у 16:34

Некада у част великог државног празника - Дана Републике, данас у име добрих старих времена: Велика јесења приредба уз српско коло у Шварцвалду
Своју велику јесењу приредбу организовали су у Градској сали која је била претврорена у прави диско
Ако би упитали млађе Србе који живе у немачкој покрајини Баден-Виртемберг зашто се скоро све јесење приредбе организују баш од половине месеца новембра па надаље, мало ко би за то навео прави разлог. Старији, поготово људи из тзв. "прве генерације“ гостујућих радника су нам рекли да је у време њихових долазака у Немачку од 1965. г. па све до распада Југославије, било уобичајено да се велике приредбе одржавају о датуму прославе Дана републике - ако би се за тај термин око 29. новембра добила сала!

За те новембарске приредбе, са уобичајеним говоранцијама конзула и других званичника о значају празника, често је тадашња држава о свом трошку или на трошак наших банака које су отвориле своје филијале у Немачкој, слала најпопуларније певаче, музичаре па и по неког глумца.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -СРБИ У ШТУТГАРТУ ПОХРЛИЛИ ПО ПАСОШЕ: Кад је гужва и генерални конзул испомаже на портирници

Зли језици кажу, да је ондашња Југославија кроз те манифестације желела да се крајем шездесетих година прошлог века већ око милион људи пристиглих у Немачку на рад из свих крајева државе, окупе како се не би превише отуђили и пали под утицај "капиталистичке" околине.

Требало је сачувати "добро расположење" новопечених "гастарбајтера" да би они што више девиза слали својима или уплаћивали на девизне штедне књижице банака које су у Немачку похрлиле за нашим живљем. Циљ је било "сакупљање" девиза уз тада невероватне камате од 10 одсто годишње! Како се то са девизном штедњом завршило, као на крају и са заједничком државом - сви добро знамо.

Изгледа да је навика одржавања новембарских приредби, без да ико од млађих помиње некада у Југославији велики државни празник - Дан Републике, по некаквој инерцији, са старијих пренешена и на млађе нараштаје.


Ђаво би га знао шта је тачно, тек ваш извештач је за два новембарска викенда био гост на две прелепе, велике приредбе. Истих дана било је још сличних приредби!

У градићу Блумберг у Шварцвалду, живи само десетак хиљада људи. У граду и околним местима борави можда око 800 Срба. Пре 12 година, на место клуба који није добро функционисао, Срби су основали ново "Српско културно друштво Блумберг“ које броји око 200 чланова. Иако су мали клуб, вредни чланови су успели нешто што је мало ком српском удружењу у Немачкој пошло за руком.


Својим прилозима, личним кредитима узетих код банке и одлично организованим добровољним радом, предвођени председником друштва Далибором Томићем и целом управом, изградили су прелепе, сопствене клупске просторије на око 200 квадратних метара. Ту је довољно места за састанке, дружења, пробе фолклоре, мање прославе итд.
 

Своју велику јесењу приредбу организовали су у Градској сали која је била претврорена у прави диско. Да би што више људи могло да присуствује наступу одлично уиграног фолклора – од полетараца до прве поставе, претежно млади посетиоци су цело вече – стајали! Ређале су се игре за игром фолклораша, песме и музика али, наравно, заиграла је и бројна публика. На крају уметничког дела, председник Томић се захвалио свима који су допринели успеху друштва лепим захвалницама коју је добио и генерални конзул Србије Божидар Вучуровић.


Српско културно друштво "Свети Сава" из Гепингена, недалеко од Штутгарта, спада свакако у ред најзначајнијих српских удружења у покрајини Баден-Виртемберг. И они су, по традицији, и овог новембра у малом градићу Вангену крај Гепингена, јер су тамо успели да добију салу за своју приредбу, одржали прелепу фолклорну манифестацију уз учешће фолклораша друштава "Вук Стефановић Караџић" из Раштата, "Нова генерација" из Шорндорфа, "Тесла" из Фрајбурга, "Свети Сава" из Штутгарта, стигли су и фолклораши из Ноје Изенбурга…


Наравно наступао је и фолклор домаћима "Бранково коло". Циљ окупљања фолклораша није било никакво такмичење и оцењивање – већ веома лепо дружење омладине. Да домаћинима из Гепингена радо у госте долазе други фолклори, показује чињеница да су млади из Новог Изенбурга, али и чланови "Тесле“ из Фрајбурга превалили доста дуг пут од око 245 км у једном правцу - да би се срели и заиграли са младима из Гепингена и околине! Наравно и са члановима других, поменутих друштава.


Преко 400 посетилаца приредбе је срдачно и са великим одушевљењем поздравило наступе свих ансамбала да би стотинак најватрених љубитеља српских кола заиграло коло које се вило у круг кроз целу салу.


После званичног дела програма, сви фолклораши - гости и домаћини, су се окупили на бини. Била је то прелепа слика српске омладине у веома живописним ношњама, поздрављена топлим речима захвалности за долазак и учешће на приредби за памћење, изречених од руководиоца фолклора "Бранково коло" Милоша Влаховића.


И у Вангену, весеље гостију и публике уз песму, музику и игру, трајало је до раних јутарњих сати уз обавезан, дирљив опроштајни поздрав на растанку - довиђења до следеће приредбе!


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације