Српски ученици подсетили старије на Дан примирја

П. Ракочевић

13. 11. 2019. у 13:40

Српски ученици подсетили старије на Дан примирја

Део ученика једног разреда Допунске школе запослено израдом колажа и беџева

Почетком двадесетог века, после крваво изгубљеног Великог рата, на пољу преправљања историје су се посебно ангажовали и истакли Немци
ШТУТГАРТ - Социолози тврде да су од вајкада многи државници, под њиховим утицајем или чак наредбама и историчари, итекако преправљали па чак и комплетно фалсификовали историју.

Почетком двадесетог века, после крваво изгубљеног Великог рата, на пољу преправљања историје су се посебно ангажовали и истакли Немци.

Иако је, кроз многе међусобне несугласице владара на европским дворовима, условљених жељом да надвладају једни друге или да својим државама приспоје нове колоније, у то време све указивало на могући почетак ратних сукоба, ни немачки па ни аустроугрски двор у првим генералштабним плановима могућег рата, нису полазили од тога да ће из локалних сукоба појединих краљевина и церевина, настати светски рат. Тим пре што су европски монарси били и родбинскиблиско повезани.

За рат који се очекивао и планирао, недостајала је чувена „иницијална каписла“. Игром случаја био је то атентат на аустроугарског престлонаследника у Сарајеву 1914. године.Настале последице по Краљевину Србију су нам одлично познате.

Наравно да су Немци, а са њима и Аустријанци, после изгубљеног рата у коме је погинуло око 20 милиона људи, а 21 милион био рањен, одмах Србе у Босни, као и тадашње српске обавештајце па даље све до самог Двора у Београду, прекрајањем историје проглсили за главне кривце за почетак рата.

Мало је било трезвених историчара који су безуспешно покушали да докажу да би се рат догодио и да није било Гаврила Принципа и других Срба-противника аустрогарске анексије Босне.


Део једног разреда Допунске школе са наставницом Татјаном испред већ уражених колажа

Тврдњу о „кривици“ Срба преузели су, после доласка на власт, у Немачкој 1933. годинеи нацисти на челу са Адолфом Хитлером.

Нажалост та прича о кривици Срба се чује и дан данас. Никакво чудо да се сличним методама кривотворења историје на Балкану баве некадашњи али и данашњи немачки штићеници Хрвати и Шиптари.

Поменимо да у немачкој покрајни Баден-Виртемберг стасавају млади нараштаји већ као трећа па и четврта генерација Срба. Њих око 800 су ученици Српске допунске школе.

Веома ангажоване наставнице Татјана Бакић-Поповић, Славица Симић, Валентина Дамјановић, Јована Кнежевић, Наташа Миленковић и друге су дошле на идеју да ђаци, не само кроз наставу него и кроз израду колажа, илустрација и беџева о Великом рату сазнају праву истину о догађајима далеке 1914. годинеали и о завршетаку рата Примирјем које је потписано 11. Новембра 1918. године.

Прочитајте још: Србија обележава годишњицу примирја у Првом светском рату

У чекаоници Генералног конзулата Републике Србије у Штутгарту затекли смо део ученика наставнице Татјане како вредно цртају и израђују беџеве.

Стотине ђачким рукама израђених беџева – Дан примирја чекају да буду подељени посетиоцима Конзулата

Слично је и у другим одељењима поменутих наставница, па и у онима ван Штутгарта. На зидовима у Конзулату се већ виде радови ученика. Безброј ђачком руком израђених беџева делиће се посетиоцима Конзулата као подсећање на херојску прошлост српског народа. То је уједно и подсећање да су Срби, не жалећи велике жртве, увек били на страни правде. Наш народ никада није био кривац како неки тобожи „историчари“ тврде, не само за почетак Великог рата него и за све касније ратне сукобе!

Праву истину о Великом рату , када одрасту, боље од ранијих генерација некадашњих „гастарбајтера“, сећајући се наученог у Српској допунској школи, ће својим суграђанима Немцима, надамо се веома успешно, појаснити баш ове данашње генерације наших ђака!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације