„Штајерске новице“ - 20 милиона пута прегледане на интернету

П. Ракочевић

21. 08. 2019. у 15:39

„Штајерске новице“ - 20 милиона пута прегледане на интернету
Упорним радом оснивача и новинара „Штајерских новица“ на челу са главним уредником Радетом Бакрачевићем, новине су постигле велики успех и радо их читају наши земљаци и у Словенији и у Аустрији
Новине Срба „Штајерске новице“ –на српском „Штајерске новости“ које су почеле да излазе пре 15 година, су 10. Августа ове године прославиле један заиста значајан и вредан јубилеј – новине су на интернету „кликнуте“ - значи прелистане, двадесет милиона пута!

Тим резултатом не могу да се похвале чак ни неке тзв. „велике“ новине! Раде Бакрачевић, главни уредник новина не без поноса каже да је то прави рекорд за Гинисову књигу рекорда!

На уприличеној свечаности тим поводом, Бакрачевић није пропустио прилику да се захвали свима који су помагали и још увек помажу излажење новина „Штајерске новице“ на српском језику. Поменимо само неке - Министарство спољних послова Републике Србије –Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Јавни фонд Републике Словеније за културне делатности, Радио телевизија Србије –емисија Србија на вези, Радио Београд, Удружења новинара итд.


Разлог за оснивања српских новина пре 15 година је био повезивање појединаца и удружења у оба дела Штајерске –у Словенији али и на аустријској страни, односно свуда где живе Срби и њихови потомци као мањина, затим ширење српске културе и њено представљање и припадницима других нација на терирорији на којој живи укупно око 2 милиона људи итд.


Упорним радом оснивача и новинара „Штајерских новица“ на челу са главним уредником Радетом Бакрачевићем, новине су постигле велики успех и радо их читају наши земљаци и у Словенији и у Аустрији.ПРОЧИТАЈТЕ И: СРБИ У ШТУТГАРТУ ПОХРЛИЛИ ПО ПАСОШЕ: Кад је гужва и генерални конзул испомаже на портирници


Већ од првог дана излажења уредништво је тежило само једном циљу – објективном и истинитом извештавању без политичке обојености о догађајима и о животу у све три државе - Словенији, Аустрији и Србији. Наравно, било је вести и чланака и о нашима који живе и раде расути по окружењу или у другим државама Европске уније. Такав начин извештавања је „Штајерским новицама“ временом донео одличан реноме. Новине и редакција су добиле доста похвала и награда са словеначке, аустријске али и са српске стране. Остварени су одлични, стални контакти са политичарима и многим виђеним друштвеним радницима, књижевницима, уметницима, познатим новинарима идр. Сви они су се радо одазивали да и за „Штајрске новице“ кажу коју реч.


На иницијативу „Штајерских новица“ Технички универзитет у Грацу, на коме је студије својевремено започео наш славни научник и проналазач Никола Тесла, је Техничкој лабораторији дао име Србина Николе Тесле, некадашњег поданика Аустријске царевине али никада Хрватске, иако га Хрвати стално својатају. Српски историчари кажу, да Тесла никада није могао да буде Хрват јер у време његовог рођења, држава Хватска није ни постојала!Поменимо још једну лепу акцију „Штајерских новица“- у главном граду Штајерске у Грацу, у парку у самом центру града, засађено је дрво пријатељства које симболично повезује градове - пријатеље Краљево и Грац, значи Србије и Аустрије! Тој свечаности присуствовао је велики број чланова друштва Штајерска заједница из Марибора и штајерских политичара на челу са градоначелником Граца Зигфридом Наглом који је заједно са Радетом Бакрачевићем засадио дрво пријатељства.


Ценећи значај Штајерских новица, многи српски, али и аустријски политичари су се често сретали са главним уреднико г. Бакрачевићем и другим новинарима српских новина . Разговарало се, како Срби радо кажу о свему и свачему. Између осталих, забележени су сусрети са министром спољних послова Републике Србије Ивицом Дачићем, са шефом кабинета Председника Републике Србије Николом Селаковићем, радо виђена саговорница је и амбасадорка Републике Србије у Словенији екселенција Зорана Влатковић, посебно се истиче сусрет са Српким патријархом господином Иринејом и другима.


Не смемо заборавити и лепе контакте са словеначком страном- на пример са Председником Републике Словеније Борутом Пахором. Он је у интервјуу за „Штајерске новице“ рекао дословце “не смемо дозволити да се понови мржња међу Србима и Словенцима која је била видна деведесетих година прошлог века. Срби и Словенци су сада опет највећи пријатељи“. Цељски надбискуп Станислав Липовшек је у интервјуу „Штајерским новостима“ рекао да се никада не сме заборавиити братска помоћ коју су Срби пружили нашем народу 1941.г. када су наши очеви и мајке, које су Немци протерали из Словеније са њихових огњишта, Срби примили у своје куће као браћу!На таквим основама се учвршћава постојеће и гради будуће будуће пријатељство између Срба, Словенаца и Аустријанаца, на томе раде и радиће српске новине “Штајерске новице”- каже главни уредник Раде Бакрачевић.


На крају наше приче о “Штајерским новостима” поменимо да те српске новине из дијаспоре већ неколико година успешним новинарима који пишу о Србима диљем планете, додељују награду “Златно перо Штајерске” . Међу добитницима те награде било је и сарадника београдских "Вечерњих Новости".Редакција Интернет издања "Новости" својим колегама у Словенији честита њихов јубилеј „20 милиона читалаца“ на Интернету са жељом да остану и даље нераскидива спона матице Србије и њеног расејања.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације