Настава на српском језику и у Великој Британији

Танјуг

08. 08. 2019. у 13:50

Настава на српском језику, за децу српске дијаспоре, биће организована и у Великој Британији од наредне школске године - 1. септембра

Настава на српском језику и у Великој Британији

Depositphotos

Настава на српском језику, за децу српске дијаспоре, биће организована и у Великој Британији од наредне школске године - 1. септембра.


Административне процедуре се приводе крају, а већ је изабран и наставник који путује у ту острвску земљу.


Др Славица Јашић из Сектора за предшколско и основно образовање Министарства просвете каже да се већ годину дана ради на организовању наставе српског језика у Великој Британији.


"Ово је велика ствар за нашу земљу, с обзиром на то да се после двадесет година поново организује настава на српском језику у Великој Британији. Тако бисмо у наредној школској години (2019/2020) имали основно образовање и васпитања на српском језику у једанаест земља", каже Јашић за Тањуг.


Велику помоћ Министарство просвете има од Министарства спољних послова, кабинета премијерке Владе Србије, као и српска амбасада у Великој Британији.


Циљ основног образовања и васпитања у иностранству је развијање свести о сопственом националном и културном идентитету уцењем српског језика и упознавањем са највреднијим делима српске културне баштине, као и подстицање одржавања трајних веза с отаџбином.


Наставу у једанаест земаља реализоваће 53 наставника који се ангажују на годину дана са могућношћу продужења највише до на четири године.


Допунска настава на српском језику организује се Немачкој, Швајцарској, Италији, Француској, Грчкој, Норвешкој, Данској, Белгији, Јужноафричкој Републици, Финској. Аустрија, где је јака српска дијаспора, нема организовану допунску наставу на српском.


Јашић појашњава да се учење српског језика организује на захтев родитеља који треба да се пријаве амбасади да желе да се за њихову децу организује допунска настава.


Конкурс за наставнике, који ће предавати српски језик у иностранству, расписује се по правилу сваке године почетком априла за нове наставнике, односно нове државе.


Право да се пријаве на конкурс имају наставници српског језика, наставници разредне наставе, али и страног језика који већ предају у школама у Србији. Настравници морају да знају један са листе међународних језика на нивоу Б1.Министарство просвете, ове године, организовало је тродневно стручно усавршавање за 53 наставника који ће од 1. септембра да предају српски језик у иностранству.


Предавачи су им били професори са Филолошког факултета, Завода за унапређивање образовања и васпитања који раде програм образовања у иностранству, представници министарства.


Искуства са њима поделили су и наставници који су се ове године вратили у Србију после четири године рада са српском децом у иностранству.


"Допунска настава на српском у иностранству је специфична јер се мора прилагодити деци различитих узраста. Групе се по правилу формирају према узрасту, млади (И, ИИ, ИИИ разред), средњи (ИВ,В, ВИ) и старији (ВИИ И ВИИИ), али имамо ситуације да групе обухватају ученике од првог до осмог разреда. тада је потребно да наставник изабере прави метод рада који на крају може да да добар резултат", закључила је Јашић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације