Од сталног дописника: ПАРИЗ

ПАРИЗ је међу светским градовима у коме живи једна од највећих српских заједница. Много је овде наших институција, а међу њима је и Допунска школа на српском језику у организацији Министарства за просвету Србије, чији су ђаци у недељу учествовали у великом такмичењу у малом фудбалу и кросу.

Далеко од отаџбине, наши ђаци су се дружили и такмичили са својим вршњацима из целе Србије. У Бондију, у северном предграђу Париза, градићу одакле потиче Килијан Мбапе, на стадиону "Лео Лагранж" окупило се пуно малих Матића, Митровића, Тадића...

У својим омиљеним дресовима били су подељени у више група, по узрасту, а најбољи су добили пехаре. Истога дана, организован је и крос, а победници ће на лето бити гости кампа "Кроса РТС" у Сомбору. Четврте спортске игре Српске допунске школе органзиване су у сарадњи са удружењем "Србија" из Бондија.

- Изузетна је била мотивација ђака да се такмиче, да освоје дипломе, пехаре и медаље, а изнад свега да се друже и причају на српском, чувајући тако идентитет - каже за "Новости" наставница Блаженка Тривунчић.

Одзив је био велики, такмичило се педесетак ђака, а било је присутно још толико њихових родитеља. На крају су потрчали и старији. У париском региону има преко 450 наших ученика, а наставу изводи пет наставника.