Колико су слични Њујорк и Београд, шта их везује, колико су се кроз своју историју оба града сусретала са феноменом имиграције и различитим друштвеним потресима, које је место модерног романа у српској и светској књижевности биле су теме о којима се говорило на семинару на њујоршком универзитету Колумбија током гостовања српске књижевнице Марије Шајкаш.

Након што је свој први роман „Сваштара Естер Јованович“ представила у родном Београду, Марија је под покровитељством Хариман института, водеће институције за проучавање Источне Европе и фондације „Његош“ која се бави промоцијом српске културе, дело приближила и америчкој јавности.

Гостујући на Колумбија Универзитету списатељица је представила роман који оживљава управо свакодневицу Београда и Њујорка крајем 30-их година двадесетог века. Роман уводи читаоца у свет реалних историјских личности, музике, уметности, културе и политике који се преплићу кроз две епохе обележене друштвеним потресима, ратовима и емиграцијом.

„Иако много дуже живим у Њујорку од Марије, а српском културом и језиком се бавим професионално, била сам изненађена колико сам тога новог научила о историји оба града из овог романа“, рекла је у уводној речи професорка Радмила Горљуп која на Колумбији предаје српски језик и књижевност. Професорка је потом истакла мноштво занимљивих ликова од који су многи историјске личности, док су други љубитељима писане речи познати из претходних српских романа који су се бавили сличном тематиком, и свесрдно је похвалила роман препоручивши га свима за читање.

Ауторка, Београђанка, али и Њујорчанка говорила је о емиграцији коју је и сама искусила и питањима могућности мењања идентитета и судбине, променом места живљења. Америчку публику је највише занимао начин на који је ауторка дошла до историјске грађе за роман, како је конструисала српско-амерички језик (или популарно „србиш“) којим главни лик у роману говори, као и које су сличности између Њујорка и Београда.

Представљено је и електронско издање романа које се може наћи на сајтовима amazon.com, Google Play i Apple Store. Електронско издање романа доноси велики број хиперлинкова који повезују занимљиве појмове и њихово објашњење на веома једноставан начин. Апликација је креирана тако да у потпуности угоди преференцијама сваког читаоца, између осталих постоје могућности читања књиге у омиљеном фонту, избор величине слова као и омиљене позадине. Такође, ова апликација читаоцу омогућава да додаје сопствене белешке (Notes) и има опцију маркирања текста (Highlights).