Срби у Загребу: Донаторска вечера за ђаке

М. ЛОПУШИНА

субота, 10. 12. 2011. у 19:35

Срби у Загребу: Донаторска вечера за ђаке
Српско привредно друштво „Привредник“ већ деценијама школује талентовану и сиромашну децу. Ове године је сакупило стипендије за педесет младића и девојака

ВИШЕ од 400 гостију из свих крајева Хрватске као и из Словеније, Србије, Босне и Херцеговине и Аустрије окупили су се на донаторској вечери у загребачком хотелу „Шератон“ да помогну у школовању надарених ученика и студената слабијих материјалних могућности.

Организатор ове хуманитарне свечаности било је Српско привредно друштво „Привредник“, једна од најактивнијих српских асоцијација у Хрватској.

- «Привредник» је бригу о марљивим ђацима преузело још давне 1897. године у Загребу. Од тада, па до 1946. године кад је укинут, «Привредник» је школовао за разне занате и трговину око 40.000 деце. Поновним покретањем рада друштво «Привредник» оживљава се ова хумана и солидарна активност. Друштво преко својих фондова годишње стипендира преко 50 ученика и студената – рекао нам је Марко Игнајтић, секретар ове организације.

РАДИОНИЦЕ ЗА МЛАДЕ „Привредник“ има одличну сарадњу са коморама и привредницима у Хрватској. У Огулину је одржао креативну радионицу за младе у склопу пројекта "Упознај, делуј и оствари". У Загребу је друштво примило у госте групу америчких студената са Свеучилишта Нортхеастерн из Бостона и одржао им предавања о актуалним дешавањима у друштвено-политичком животу Срба у Хрватској.

Стипендирање младих талентованих људи преко Фонда «Владимир Матијевић» традиција је овог друштва према свом оснивачу, великом донатору и добротвору, трговцу и банкару Владимиру Матијевић. «Привредник» је прошле године утемељио и Фонд "Ивана Вујновић" за стипендирање изврсних студената, на иницијативу Иванине мајке Невенке Лјубић, а у част њене прерано преминуле кћери Иване. Тиме "Привредник" оживљава у српском народу веома цијењену традицију задужбинарства.

- Високо покровитељство над Привредниковој донаторској вечери и ове године преузео је др Слободан Узелац, потпредседник Владе Републике Хрватске и на тај начин дао допринос племенитој мисији Српског привредног друштва.

Донаторској вечери под геслом „За младост, за нашу будућност“ присуствовали су Иво Јосиповић, председник Хрватске, Милан Бандић, загребачки градоначелник, Милорад Пуповац, председник Српског народног вијећа, Станимир Вукићевић, амбасадор Србије у Загребу, представници Српске православне црквене општине у Загребу, делегација Занатске коморе, Привредне коморе Србије, протојереј Слободан Лалић, директор Српске гимназије у Загребу, Звонко Агичић, председник управе Тесла банке, као и многи универзитетски професори, угледи љекари и предузетници. Јосиповић је дошао и поред операције кољена, коју је имао да пружи подршку овој племенитој акцији – открива Марко Игнајтић.

СКРОМНА ВЕЧЕРА Вечера у "Шератону" је коштала 46,8 евра. На вечери су бесплатно, као њихов допринос хуманитарној акцији, наступили Неда Украден и тамбурашки састав "Месечина". Програм је водила београдска глумица Милица Гутовић. Информација о прикупљеним средствима биће накнадно саопштена.

Милорад Пуповац, председник Српског народног Вијећа, које је уједно и један од највећих привредникових донатора, истакао је велику важност рада „Привредника“ и обећао да ће то чинити и даље како би се помогло и омогућило школовање надареним младим људима. Слободан Узелац је говорио о напорима друштва да развије своју делатност и српску заједницу у Хрватској, која има своје значајно место. И напоменуо да су у току завршни радови на враћању некад одузете имовине " Привредника" и да се нада да ће то бити учињено до следеће донаторске вечере.

Председник "Привредника" Никола Лунић говорио је о историјату друштва, захваливши на подршци Српској православној цркви и СНВ као највећим донаторима.

Председник Занатске коморе Иван Обад говорио о значењу стипендирања и нагласио да је за седам година подељено 1.000 стипендија младим људима.

- Циљ донаторске вечере је био да се прикупе средства за стипендирање 50 надарених ученика и студената слабијих материјалних могућности. Осим средстава прикупљених на вечери, за стипендирање ће стићи и средства из донација српских организација, мањинске самоуправе, општина и пословних људи. Ученици ће добијати по 53,47 евра месечно, а студенти по 106,94 евра. Док ће двоје стипендиста фонда "Ивана Вујновић" добијати по 133,69 евра месечно – објашњава секретар друштва Марко Игнајтић, такође, млад човек.

Српско привредно друштво „Привредник“ је лане финансирано 47 ученика и студената из фонда "Владимир Матијевић", а из Фонда "Ивана Вујновић" се финансира двоје изузетних студената.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

xc

10.12.2011. 20:25

Sa Hrvatskom i mozda Balkanom to mozda i ima neke veze ali sa industrijski razvijenim zemljama ama bas nikakve. Tko im je samo dao novce za te bajne vecere. Pa sta pametno na tu temu mozete cuti od Pupavca i bratije. Dajte Srbi urazumite se i sjasite sa magarca.

ranko75

11.12.2011. 04:25

@xc - Sta je poruka tvoga izlaganja? Da ne treba pomagati? Da ne treba raditi zaduzbine? Da oni koji imaju novaca da pomognu nemaju da plate sebi veceru kada se sakupe da daju pomoc? Ako vec niste imali neku lepu rec za ove plemenite ljude, bolje da ste cutali, izgledali bi pametniji.

xc

11.12.2011. 13:21

@xc - Ranko75, dodji u Zagreb pa se druzi sa Pupavcem i Uzelcem ako ti se svidja njihova pamet i ako nadju vremena za tebe. Sta se mene tice , ja sam ih odavno prokuzio ( normalno na svom retardiranom nivou ) .