Кашуби су као Срби

Марко ЛОПУШИНА

06. 06. 2011. у 17:51

У Европи постоји народ чији је језик сличан српском, а чија се престоница у средњем веку звала Београд. То су Кашуби, који живе на најлепшим обалама Балтичког мора - каже др Душан Пажђерски, научник из околине Гдањска

КАДА као туриста дођете у Гдањск и околину, не треба да знате пољски да би сте се споразумевали са локалним становништвом. Овде већину житеља чине Кашуби, стари словенски народ, који одлично разуме српски. Доктор славистике Душан Пажђерски је човек за ког се данас говори да је први свету открио овај нови народ.

- Дошао сам 1999. године из Новог Сада у Пољску да докторирам и упознао сам људе који одлично разумеју српски језик. То ме је привукло да истражујем и откријем да су Кашуби аутохтони словенски народ, који живи на најлепшим обалама Балтичког мора. У свом речнику имају фонд српске говорне традиције. Уосталом, Кашуби на југу Балтика, имају Српско село и Српско језеро - открио нам је своју тајну везу са овим народом др Душан Пажђерски, који за себе каже да је Новосађанин.

Нјегова истраживања су показала да су Кашуби остатак средњовековног народа Поморјана, који је на просторе покрајине Помераније дошао пре Пољака.

Кашуби су били поморци, који су пословали са Бокељима. Приликом поделе интересних сфера на Версајској конференцији њихова област Померенија или Кашуба је додељена Пољској. За време Другог светског рата Кашуби су једини имали организовани партизански покрет. Данас их у Пољској има више од 5.000.

- Моје анализе су показале да се око 51.000 људи у Пољској изјаснило да говоре кашупским језиком. Сматра се да особа које су пореклом Кашуби у Пољској има око 300.000. Кашуби немају статус народа, већ регионалне етничке заједнице. Нјихов језик као оргинална баштина има статус националног. Они су сачували своје етничке особине, јер вековима живе изоловано. Основали су град Гдањск. Увек су имали везе са српским народом. Једна од престоница кашупских кнезова у средњем веку звала се Београд. Тај град, нажалост, више не постоји - открива нам др Пажђерски.

Кашуби су, кажу сами Пољаци, једини прави западнословенски народ. Религиознији су од Пољака. Наталитет им је прилично висок, иако су подвргнути асимилацији и емиграцији. Баве се пољопривредом и рибарством. Највеће пољске фабрике за прераду рибе и најбољи пољски приморски туристички центри су на Кашубима.

- По менталитету су слични Словенцима. Вредни су, предузетни, али су гостољуби као Срби. Нјихова народна ношња личи на нашу. Одликује је народни вез, који имају српске кошуље, кецеље и доламе. Уз то, имају велико разумевање за српску историју. Један од највећих кашупских песника Станислав Пестка је за време кризе око Космета, превео и објавио песму Стефана Лазаревића "Речи на мраморном стубу на Косову". А, први научно уређени кашупско-пољски речник Стефана Рамулта, који је 1893. године издала Пољска академија наука из Кракова, рецензенти су упоредили са "Српским рјечником" Вука Караджића - казује Душан Пажђерски, иначе, велики пријатељ Кашуба.

Наш саговорник прећуткује да у тој вези Кашуба и Срба сам највише допринео. Пажђерски живи у градићу Вејхерову са Кашубама. Први је о овом народу написао стручне радове, а у Београду је, у издавачком предузећу "Алма" отворио Кашупску библиотеку. Уз помоћ Пројекта Растко 2004. године отворио је прву кашупску интернет библиотеку и тиме овај народ представио као своје научно откриће. За тај допринос народ Кашуби је др Душана Пажђерског наградио Медаљом Столема, коју је 2006. године добио и пољски премијер Доналд Туску, који је и сам Кашуб.

- Моји планови су да отворим прву катедру кашубистике на Гдањском универзитету и да припремимо Прву међународну конференцију о Кашуби, како би цео свет упознао овај народ. Како сам на последњем Сајму књига у Београду у госте довео издавача Јарослава Елварта, првог Кашуба који је посетио Србију, палнирам да доведем још неколико важних представника овог народа - поверио нам се др Душан Пажђерски.

Средином мају ове године је са групом студената први пут у посету Србији дошла и мала група Кашуба. Делегацију је водили једини кашупски издавач и угледни пољопривредник, иначе сувласник једине кашупске приватне телевизије. Истовремено је одржана библиотечка конференција у граду Вејхерову, на којој су учествовали представници две српске библиотеке, из Чачка и Новог Сада.

За следећу годину, са културним центром из једне кашупске општине планирају се сусрети на којима би била разматрана мањинска права у Србији и Пољској, што Кашубе то посебно занима.

ПОЛЈСКИ СРБИН

Др Душан Пажђерски је рођен у Зеници 1967. године у породици Леха Пажђерског, професора пољског језика. На рођењу је добио име Владислав.

Студирао је славистику у Београду, радио у новосадском Радију 100 и Матици српској. Отишао је у Пољску да изучава пољско-српски речник биљака. Ради на универзитету Гдањск, предаје граматику српског и пољског језика.

Истражује тајне кашупског језика. Објавио је "Антологија кашупске народне приповетке", а ради први кашупско-српски речник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (30)

UrbanTip

06.06.2011. 19:17

Otišao da doktorira i to baš 99 - ne bi li izbegao vojnu obavezu. Ovi kašupi bolje da ovde ne dolaze još nam samo oni trebaju!

Ljubisa Jovanovic

21.08.2011. 21:34

@UrbanTip - Oni koji su svoj život sveli na služenje vojnog roka u Brozovoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji i Miloševićevoj pobedničkoj dobrovoljačkoj Markovoj gardi, ne samo da se odriču Kašuba nego su se odrekli i svoga dede Solunca .

Big boy

06.06.2011. 19:33

Nema tu nista novo. Zna se da je ta oblast bila srpska od pamtiveka ali je uvek dobro spomenuti istoriju...!

milan

06.06.2011. 19:38

zivim u spaniji i imam jednog od najboljih drugova sa kasuba i istoriju te narodnosti dobro znam a jezik poljski,ruski i ceski super poznajem.i hocu da kazem sledece:poljaci u poljskoj nista nerazumeju kada se prica na orginalnom kasubskom jeziku a stari kasubi dobro nerazumeju poljski jezik jer je taj region tek posle drugog sv.rata pripojen poljskoj.mi srbi nemozemo razumeti kasube apsolutno nista kao i oni nas-nista.

D. Pazdjerski

07.06.2011. 19:00

@milan - Mada, ako imate slavisticko obrazovanje i jos ste iz Srbije, onda biste mnogo razumeli... Da ne pricam da Kasubi, kad ih pitate da kazu nesto na kasupskom, izaberu obavezno ono sto je najmanje razumljivo, dok svakodnevni govor obiluje srodnim recima...

Iv

07.06.2011. 20:22

@milan - Iz Srbije sam. I nazalost ne razumem taj jezik. Ali OK, Kasube razumeju samo oni Srbi koji imaju slavisticko obrazovanje.

Aleksandar

07.06.2011. 14:04

Mi smo jeli rodjaci sa tim narodom, pa skoro da smo isto... A dokaz za to je jezicka slicnost.Pa sta je onda sa Hrvatima. Primenite istu metodologiju!

D. Pazdjerski

07.06.2011. 19:02

@Aleksandar - Dakle, zelite da primenimo istu metodologiju na Hrvate, dok govorimo o Kasubima? To sto pricate nema smisla, tema su Kasubi, a ne Hrvati. Hrvatima neka se bavi drugi strucnjaci, ali ste u pravu da Srbi i Hrvati govore isti jezik, samo sta to dokazuje u vezi sa Kasubima?

babo

07.06.2011. 19:06

vi srbi stalno mlatite praznu slamu ,koga to bre zanima te lazi necije ,kad bi trazili tamo nedje po korenima vidjeli bi djebi stigli ,albanija i turska bila bi vam majka ,daj bre uozbiljite se vec jednom ,

E MOJ BABO

11.06.2011. 15:09

@babo - Ti si neki pametan jel? Kad ti ne odgovara sta mi Srbi radimo zasto onda citas srpske novine? Sta tebe interesuje sta se desava u Srbiji,zadrzi te tvoje komentare za svoju drzavu ako je imas!

ciro

21.08.2011. 19:50

@babo - Brate moj,studiraj slavistiku ili neki istoriski smer za juzne slovene....vodi se primerom Emira Kusturice koji zna ko su mu bili koreni i kako su se zvali....Prodavali ste krst zarad dzaka brasna i manjeg poreza...treba nekada procitati nesto i od Sime Matavulja !

Gogi

16.03.2012. 09:19

@babo - NNisu naši koreni ni u Albaniji, ni u Turskoj, ne nadaj se poturice da ćeš tako opravdati sebe i svoje pretke.

Milan Zdravkovic

26.06.2011. 23:57

Koja je ovo nebuloza?!!!! Da nisu ovi Kasubi potomci Ljutica i Bodrica sto su ih Nemci pobili kao pagane u ranom srednjom veku jer su ovi odbili da prime hriscanstvo? Dušan Pažđerski sve ovo koristi za licnu promociju.

Čovek

22.07.2013. 17:30

@Milan Zdravkovic - Zna se šta se sve radilo u prošlosti u ime Hrišćanstva i Boga. Ubijani su ljudi. Verovati u nešto što ne vidimo je najveća obmana, koja opstaje kroz manipulaciju ponižavanja i straha. Hrist je jedini bio ispravan, Hrišćansku crkvu su osnovale neznalice. Duhovna učenja se ne mogu sklopiti u organizaciju, to je stvar ličnog rasta i sazrevanja.

Marko-Crna Gora za baba

30.06.2011. 16:08

A ti Babo jedna znas li ti ko si i ko su ti preci dzaba si se poturčio opet Srpska krv tece u tebi a to te vidim boli. Ali dzaba nemozes biti Turcin kad si Srpskog porijekla.

Zmaj sa Homolja

03.07.2011. 11:11

Pa naravno. Prvo su nastali Sorabi, pa amebe pa tek onda Jevreji. Sad se tu guraju i neki Kasubi. Dobro, ajde. Sorabi, pa amebe, pa Kasubi pa tek onda Jevreji. Ovi poslednji mu dodju kao postmoderna. Stvarno bre, postali veoma kasno!!! Nesto malo pre Turaka i Hrvata. Sve to moze da se utvrdi na osnovu DNK analize, koju jedino rade u Srbiji negde krajem avgusta i pocetkom septembra. Svake godine. Kad je godina rodna, onda su i bolje analize.

Saša

20.08.2011. 11:37

Još jedan od dokaza (sem DNK analize, govora, staroslovenske religije) da su protosloveni prvo došli na balkan a onda se zatim širili dalje na ostatak regiona. Ne razumem što ove bivše srbe boli srbovanje?!?! pa ako ste se vi odrekli korena svojih zarad lagodne guzice zašto to mora da radi i ostali srpski svet? o.O

Dragan

22.08.2011. 18:26

1. Na nagovor koga komsije Zidova, starosedeoca Svajcarca, sam radio test genetskog porekla ili kako se to strucno kaze "Y-DNA" test kojim se na osnovu odredjenih markera na Y-hromosomima odredjuje tzv. haplo-grupa , a koja se prenosi od oca na sina. Tim testom je moguce utvrditi "kretanje ocinstva" do oko 60'000 godina unazad. Izabrao sam najopsezniji test koji se trenutno moze raditi (naravno najskuplji). Rezultat je "I2a" ili "P37.2", zavisno o nomenklaturi.

Dragan

22.08.2011. 18:31

2. Nakon nekoliko dana po zavrsetku testa sam dobio mail od firme koja je isti provela sa obavestenjima da imam familiju sa identicnim genetskim markerima. I Pogadjate radi se o jednoj velikoj porodici Kasubija. Upoznali smo se. Moja zena, kada nas je skupa videla, mene sa njima, plakala je, nije mogla da veruje, tolika slicnost, stvarno. Svi smo bili jako uzbudjeni. U pocetku se i nismo bas razumeli, malo rukama, malo nogama... Medjutim nakon nekih 3 do 4 dana smo mogli odlicno da komuniciramo.

Svevlad

18.03.2012. 16:03

Svaka cast gospodinu Pazdjerskom. Njegovo istrazivanje samo potvrdjuje mnostvo dokaza o nekadasnjem prisustvu Srba na Baltiku. Pre nekoliko godina tragao sam za etnonimima koji bi markirali prisustvo Srba tamo gde ih danas vise nema i ono sto sam nasao me vise nego iznenadilo. Ne samo na obalama Baltika, nego ih ima mnostvo i u Svedskoj. Svojevremeno sam postavio te mape za oznacenim naseljima na forum "Istorija Balkana", gde su, naravno docekane na noz.

nenad Kg

19.03.2012. 00:37

Balticko more se zvalo nekada Srpsko More... Ne samo Kusubi vec Poljaci, Cesi, Slovaci svi su oni Srbi... Ko u to ne veruje neka procita "Zabranjenu Istoriju Srba"Mislim da ce istina polako izaci na videlo... I ovu istoriju koju nam namecu, a koja je pisana u Vatikanu istinom i samo istinom cemo oboriti...

hick cyrillic

01.08.2013. 04:25

Posto se pominju Hrvati samo da pdsjetim da su Hrvati prisutni i Poljskoj i u Ukrajini (mahom poznati kao Bijeli Hrvati). Prvi poljski katolicki biskup je bio Hrvat. Znaci, hocu da kazem da je ovo sto je covjek nasao veoma znacajn. To sto mi i Hrvati govorimo isti jezik ima svoju istoriju, ali niko ne moze opovrgnuti slicnost izmedju Srba i Hrvata ma koliko to neki zeljeli.

Kuman

15.06.2015. 22:02

@hick cyrillic - Kako se ja secam bio je Ceh, kao i njihov nebeski zastitnik koji je ubijen od strane Prusa.