Пуповац у влади Пленковића: Убрзано се склапају коцкице у хрватској постизборној комбинаторици

Ј.КЕРБЛЕР

уторак, 07. 07. 2020. у 08:49

Пуповац у влади Пленковића: Убрзано се склапају коцкице у хрватској постизборној комбинаторици

Милорад Пуповац

Мањине, ХНС и Реформисти уз ХДЗ. Оставка лидера СДП Бернардића
ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

ПОСЛЕ тријумфа на хрватским парламентарним изборима Андреј Пленковић је већ обавио разговоре са могућим коалиционим партнерима, међу којима је и Милорад Пуповац као представник Срба и један од осам мањинских посланика који су се сврстали уз победника недељног политичког сучељавања.

Пленковићу подршку пружају и један посланик из редова Хрватске народне странке и са још једним мандатом Реформиста, он ће без проблема доћи до неопходних 76 руку у парламенту и пре него што му званично председник државе Зоран Милановић повери мандат за састав нове владе. У игри за састав нове коалиције је и Истарски демократски савез, али формално Пленковић је већ јуче, лако и једноставно, саставио нову владу која би требало да буде много чвршћа од досадашње.

"ЗАНИМЉИВА" ИМЕНА У САБОРУ ОД "занимљивих" имена у Сабор су ушли и Катарина Пеовић из Радничке фронте, најтврђа хрватска левичарка, глумац Вили Матула, Шкорина сестра Весна Вучемиловић, а највише преференцијалних гласова на изборима је добио др Вили Берош, министар здравства који води штаб против короне. Са листе Домовинског покрета у Сабору је и Каролина Видовић, новинарка која је због изјава о Јасеновцу била скинута са ХРТ-а, као и комичар Давор Дрете.

- У овом часу не размишљамо о новој влади, него о нашим резултатима - казао је за "Новости" Милорад Пуповац, који је сазвао седницу страначког врха СДСС-а за данас. - Треба видети и што, резултат ових избора доноси политичком животу. Пре свега треба очувати демократске вредности. Главно је да у Хрватској не дође до политичког авантуризма.

Иначе, осим Пуповца у Сабору су као српски представници и Борис Милошевић и Драгана Јецко.

После договора са Пленковићем, положај Милорада Пуповца, лидера Срба у Хрватској, биће знатно ојачан, као и маневарски простор да се озбиљније започне са решавањем проблема који муче српску заједницу у Хрватској. Пуповац би могао покренути и иницијативу да започну разговори између Хрватске и Србије, који су гарант за мир и стабилност у овом делу Европе.

Са друге стране ХДЗ би имао знатно већу легитимност као странка која се залаже за јачање демократије, што је најавио и Пленковић.

- Хрватској требају решења за економију, здравствену кризу, али и јачање људских и мањинских права - нагласио је премијер у изборној ноћи.

ХДЗ још од Туђмана није остварио овако велику победу, а укупно је победила и десна опција. Уз ХДЗ, Мост и Домовински покрет, десница је добила 90 мандата у парламенту, док је левица освојила свега 50.

Након катастрофалног пораза Давор Бернардић повукао се са места председника СДП-а, којег ће до страначких избора водити потпредседник странке Златко Комадина.

Очекује се да ће се у блиској будућности распршити и шаролико друштво окупљено око Домовинског покрета, јер је Мирослав Шкоро по други пут губитник. Није успео да постане незаобилазни играч у саставу нове владе, јер Пленковић сада може без њега.

Андреј Пленковић

Велико изненађење избора су Мост и покрет "Можемо", лево-зелена коалиција странака које донедавно нису ни постојале. У њиховим су редовима Рада Борић, коју је у споту подржала Џејн Фонда повиком "Го, Рада", те млади активисти из грађанских удружења, али и фронтмен "Хладног пива" Миле Кекин, по струци професор немачког и енглеског.

Како сада стоје ствари, нови Сабор могао би да буде конституисан већ до краја јула. Након Иве Санадера само је Андреју Пленковићу успело да добије други мандат.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

veteran

07.07.2020. 09:25

plenkovića je najpametniji političar u ovom dijelu evrope smiren, odmjeren diplomata govori pet jezika pravi čovjek za vođenje zemlje