Парламентарни избори у Хрватској: Лева коалиција око СДП доживела убедљив пораз, тријумф ХДЗ

Јурица КЕРБЛЕР

понедељак, 06. 07. 2020. у 07:39

Парламентарни избори у Хрватској: Лева коалиција око СДП доживела убедљив пораз, тријумф ХДЗ

Пленковић на гласању

Очекује се да Пленковић добије други премијерски мандат. Странка Срба освојила три места у Сабору
ЗАГРЕБ - ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Андреј Пленковић и ХДЗ тријумфовали су на хрватским изборима, а СДП и лева Рестарт коалиција потучени су до ногу. Тако, по првим службеним подацима, ХДЗ добија 68 мандата, а СДП и његови партнери 43, док Домовински покрет Мирослава Шкоре добија 15 мандата. У Сабор ће и осморо посланика из редова Моста и шест Можемо, те један из ХНС-а. Два места у Сабору освојила је Странка без имена. Биће још промена, али сигурно је само да је ХДЗ апсолутни победник. Очекује се да СДСС, странка Срба у Хрватској Милорада Пуповца, узме своја три места у Сабору.

Хрватска је скренула потпуно удесно, јер су добре резултате постигли и Домовински покрет и Мост, али крајња десница се "изгубила" кроз Шкорин покрет. Очекивано је да ХДЗ неће имати потребу за коалицијом са онима који представљају екстремну десницу, јер је Пленковићева позиција сада много лагоднија.

НОВА ЛЕВИЦА У ЗАГРЕБУ ХДЗ је победио у готово свим деловима Хрватске, пре свега у Славонији и Далмацији, а СДП није успео ни у срединама које су традиционално склоне левици. За Давора Бернардића то је сигурно политички крај, а очекује се да ће већ у понедељак понудити оставку. Долазе нови људи на левици, пре свега из покрета Можемо, који су однели победу и у Загребу, а СДП очекују значајне промене ако странка жели да преживи следећих година.

Овакву глатку победу ХДЗ-а нико није очекивао. Тиме ће Пленковић добити други премијерски мандат, а биће му лако саставити владу. Хрватска би тако десну владу могла да добије у најскорије време, а могуће је да ће и без Шкоре Пленковић саставити нови кабинет.

Одмах након резултата, Андреј Пленковић био је видно задовољан, јер вероватно ни он није очекивао тако добар успех. Помогла му је и криза око короне, јер је Влада веома добро водила Штаб цивилне заштите и доносила правовремене мере. Међутим, славећи победу, чланови ХДЗ-а нису се баш придржавали епидемиолошких мера, па је било грљења и љубљења, а нико није носио маску.

У самој кампањи није се чуло нешто посебно ново, а ХДЗ је обећао грађанима да ће наставити да води земљу као до сада, уз слоган "Безбедно". Странци нису штетиле ни афере које су се догодиле у последње време, а Пленковић се показао као апсолутни лидер, не само ХДЗ-а, већ и већине хрватских грађана. Остаје му сада велики задатак да покрене Хрватску са дна Европе, где је са Бугарском на зачељу.

УБЕДЉИВО ПУПОВАЦ НАЈВИШЕ гласова на листи СДСС-а освојио је Милорад Пуповац и то 6.682, следе Драгана Јецков са 5.122 гласа и Борис Милошевић, који је добио 4.952 гласа. Много мање гласова су освојили Срђан Милаковић 1.083, Синиша Љубојевић 794 и Јовица Радмановић 737.

Земљу чека и тешка економска јесен, јер ће подбацити туристичка сезона, а већ до сада је 50.000 људи остало без посла. Истовремено, Пленковић је за време хрватског председавања договорио да Хрватска добије око 20 милијарди евра из фондова ЕУ, што би омогућило нови талас инвестиција и покретање економије.

Сва она обећања Рестарт коалиције очито нису била довољно привлачна хрватским грађанима. Ни Шкоро није баш постигао бриљантан резултат, иако је његов покрет постао трећа политичка снага у земљи. Сада предстоји да се види хоће ли сви остати на окупу или ће се део Шкориних људи прикључити Пленковићу. Наредних дана знаће се и хоће ли Милорад Пуповац подржати будућег премијера, као и осталих седморо посланика из редова мањина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ЛОЛА АЛАС

06.07.2020. 11:38

Победиле патриоте, а код нас увек БРАТСВО И ЈЕДИНСТВО.

Komandant 1001

06.07.2020. 11:57

Dok god se ne izmeni Izborni Zakon dotle će HDZ biti na čelu HR.Šta ima sa Hrvatskim životom, radom onaj šta glasaju Hrvati iz amerike,Skandinavije,Bosne i iz celoga sveta....niti plaćaju porez, niti su građani HR i još ......koliko je samo po americi, , Argentini, naslenika iz ustaških familija?E to drži HDZ na vlasti.....zalud je Hrvatskim građanima da biraju svoju Vlast kada određuje dijaspora. tačka

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

07.07.2020. 06:02

@Komandant 1001 - Ti pojma nemas o izborima u Hrvatskoj, pogotovo o glasovima dijaspore.

Komandant 1001

07.07.2020. 11:31

@Komandant 1001 - SPLIĆO bre, da mi odgovoriš, kako su npr, građani Mostara glasali...za koga?Šta misliš?Šta ima tu da se "nema pojma" ?

IV BRIG ZNG /SPLITSKA/

07.07.2020. 14:36

@Komandant 1001 - Ti pojma nemas o izborima u Hrvatskoj drugi put, i nemoj komentirati ono sto ne znas. Za malu pomoc provjeri koliko mandata nosi dijaspora.

Oskar

07.07.2020. 17:54

@Komandant 1001 - Komadante(nečega)! Dijaspora u hrvatskoj dobiva 3 (TRI) zastupnika u hrvatskom Saboru! Manjine dobivaju ( (OSAM) zastupnika! Zato molim Vas ne pričajte i ne pišite o onome što neznate! Sama mržnja Vam čini samo loše na živce!