Ковид 19 није зауставио хрватске бираче, излазност тек НЕШТО МАЊА него пре четири године

Танјуг

недеља, 05. 07. 2020. у 15:23

Ковид 19 није зауставио хрватске бираче, излазност тек  НЕШТО МАЊА него пре четири године

Фото: АП

У Хрватској је преподне на биралишта изашло 18,09 одсто бирача, што је, упркос епидемије корона вируса и мерама заштите, тек нешто мање него на парламентраним изборима пре четири године
У ХРВАТСКОЈ је преподне на биралишта изашло 18,09 одсто бирача, што је, упркос епидемије корона вируса и мерама заштите, тек нешто мање него на парламентраним изборима пре четири године, саопштила је у подне Државна изборна комисија (ДИП).

До 11.30 на биралишта је изашло 619.961 грађанин с правом гласа, што је 18,09 одсто, а у исто време пре четири године гласало је 20-так хиљада бирача више.

У иностранству, где се гласало и у суботу, до 11.30 бирачко право искористило је нешто мање од 17.000 бирача, од тога највише у БиХ, њих 12.915. У Немачкој је гласало 2.356 бирача, а у Србији 216.

Према подацима ДИП, током јутра нису забележене неправилности.

Лидери највећих странака у земљи позвали су грађане да изађу на биралишта у што већем броју.

Председник владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Андреј Пленковић изјавио је јутрос новинарима да би му било драго да што више грађана искористи своје право гласа. Он је изразо задовољство што се, према ономе што је видео на свом бирачком месту у Загребу, поштују све епидемилошке мере.

Лидер највеће опозиционе Социјалдмемоктратске партије Давор Бернардић позвао је грађане да изађу на биралишта, јер се одлучује о њиховој судбини.

- Не бацајте свој глас и не дајте да неко други одлучује о вама - нагласио је Бернардић који је гласао на бирачком месту у Загребу.

У Хрватској су јутрос отворена биралишта за парламентарне изборе који су, према анкетама, међу најнеизвеснијим, а због епидемије корона вируса и најизазовнији досад.

На биралиштима се примењују мере заштите, а грађанима је препоручено да носе маске и да понесу своје хемијске којима ће гласати. Испред појединих бирачких места у Загребу стварају се гужве, јер се не допушта иствремени улазак више бирача.

Државна изборна комисија тек је у петак, на тражење Уставног суда Хрватске, омогућила гласање особама зараженим корона вирусом. Према последњим информацијама, за гласање се пријавило 55 од око 800 тренутно оболелих.

Они ће, како је објашњено, гласати путем особа од поверења и неће имати директан контакт са члановима бирачких одбора.

Уз оболеле, за гласање се пријавило и више од 500 од око 5.000 особа којима је због контаката са зараженима одређена мера самоизолације.

Биралишта у Хрватској су отворена од 7 до 19 сати, док се у иностранству гласало и у суботу и недељу.

Око 3,9 милиона бирача одлучује о томе ко ће у наредне четири године бити њихови заступници у Сабору који има 151 место и ко ће имати прилику да формира Владу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације