Најнеизвеснији избори у Хрватској

Novosti Online / Ј.КЕРБЛЕР

недеља, 05. 07. 2020. у 09:37

Најнеизвеснији избори у Хрватској

Фото: ЕПА

Анкете показују изједначеност ХДЗ-а и Рестарт коалиције коју је окупио СДП, али и добар успех Домовинског покрета Мирослава Шкоре
ЗАГРЕБ: Од сталног дописника


Избори у Хрватској, у време короне и галопирајуће економске кризе, најнеизвеснији су до сада, а без обзира ко у недељу увече буде релативни изборни победник питање је и хоће ли моћи да састави нову владу.


Анкете показују изједначеност ХДЗ-а и Рестарт коалиције коју је окупио СДП, али и добар успех Домовинског покрета Мирослава Шкоре, што значи да без њих тешко да ће ико моћи постићи већину у парламенту. Осам мањинских посланика, међу којима три српска, такође би могли да одлуче хрватске изборе, али у игри су све комбинације, од тога да грађани Хрватске поново изађу на изборе до тога да у коначници СДП и ХДЗ створе велику коалицију.


Након избора на дневни ред доћи ће и личне судбине губитника, пре свега Андреја Пленковића и шефа СДП-а Давора Бернардића. Тешко да ће губитник остати на челу странке, а у случају пораза дошла би у питање и европска каријера садашњег премијера Пленковића. До сада је други мандат изборио једино бивши премијер Иво санадер који је на одслужењу дугогодишње затворске казне због корупције.


Кампања је била у знаку епидемије короне и препуцавања да ли је премијер Андреј Пленковић након руковања са Новаком Ђоковићем требао у самоизолацију или не. Сам премијер се четири пута тестирао и сваки је пут био негативан, а онда је други човек СДП-а Рајко Остојић, иначе познати лекар сам себи преписао самоизолацију јер је био у контакту са једним зараженим чланом странке. Уз објашњење да тако треба да поступи одговоран човек, да би се у јавности појавио за три дана.


У току кампање било је и вређања, али мање него иначе, иако су пале неке тешке речи. Домовински покрет првача Мирослава Шкоре добар део кампање градио је на притисцима према Србима у Хрватској и њиховом лидеру Милораду Пуповцу, док је Рестарт коалиција тврдила да Хрватској треба посве нови почетак, јерје ХДЗ симбол за корупцију и лоповлук. Истовремено је ХДЗ промовисао свог председника Андреја Пленковића као човека који земљи доноси безбедност, али и двадесетак милијарди евра из европских фондова.


AP photo


На хрватским изборима моћи ће да гласају и заражени од короне и они који су у самоизолацији, тиме да ће их обићи чланови изборних тела и без директног контакта са њима омогућити им изјашњавање. На изборна места грађани улазе један по један, уз препоруку да се што мање тамо задржавају.


Прочитајте још: Парламентарни избори у Хрватској: Српској мањини загарантована три мандата


На хрватској политичкој сцени уз Шкору појавиле су се још неке мање, пре свега леве странке, попут Можемо и Странке безимена и презимена, али им анкете не дају превише изгледа за улазак у парламент. Ако ипак успеју добити довољно гласова готово је сигурно да ће се придружити левој коалицији. Од активне политике на овим изборима су се многи опростили, попут Весне Пусић, али се у изборну трку упустио и бивши хрватски председник Иво Јосиповић.


AP photo


Кампања СДСС-а била је добра и лансирали су апсолутно најбољи спот, ”Пупи је крив за све”, који се видео у кампањи. Пуповац се не изјашњава са киме ће СДСС коалирати након избора, али је готово сигурно да неће пристати на сарадњу са Шкориним Домовинским покретом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације