Парламентарни избори у Хрватској: Српској мањини загарантована три мандата

Танјуг

недеља, 05. 07. 2020. у 07:07

Парламентарни избори у Хрватској: Српској мањини загарантована три мандата

Фото Танјуг/ХИНА

У Хрватској су у 7.00 сати отворена бирачка места на 10. парламентарним изборима од стицања самосталности, на којима учествују 192 листе са 2.700 кандидата
У Хрватској су у 7.00 сати отворена бирачка места на 10. парламентарним изборима од стицања самосталности, на којима учествују 192 листе са 2.700 кандидата.


Право гласа на изборима у Хрватској има 3,86 милиона бирача, који ће у Хрватској и иностранству гласати на око 7.000 бирачких места.


Биралишта се затварају у 19 сати, а прве незваничне резлтате Државно изборно поверениство (ДиП) ће почети да објављује од 21 сат.


Хрватски парламент има 151 посланика, а главна борба за мандате ће се водити између листа сада владајућег ХДЗ-а премијера Андреја Планковића и СДП-а који предводи Давор Бернардић, док у анкетама треће место заузима Домовински покрет Мирослава Шкоре.


Српска мањина има загарантована три посланичка мандата, а кандидати су из СДС С и ДС С.


У 12. изборној јединици, у којој осам заступника бирају националне мањине, 17 је кандидата.


У 10 изборних јединица у Хрватској бира се по 14, дијаспора бира три, а припадници мањина осам саборских заступника.


На изборним листама су 41 одсто жене, а просечна старост кандидата је 48,6 година.


Изборе ће пратити готово 8.700 посматрача, а на спровођењу избора биће ангажовано око 75.000 људи.


Фото Танјуг/ХИНА


У МОСТАРУ ГУЖВЕ НА БИРАЧКИМ МЕСТИМА НА ХРВАТСКИМ ИЗБОРИМА


На биралиштима у Мостару на којима гласају држављани Хрватске јутрос су велике гужве, а редови су већ у 7 сати ујутро били дуги стотинак метара, преноси портал Индекс.


Избори у седиштима дипломатско-конзуларних представништава Републике Хрватске у иностранству почели су јуче ујутро.


У БиХ је гласачима доступно 45 биралишта. Највише их је у Мостару (20), затим у Витезу (10), Сарајеву (6), Ливну (4), Тузли (3) и у Бањалуци (2).


Хрватски држављани с пребивалиштем у БиХ гласају за три посланика у Хрватском сабору који се бирају из XИ изборне јединице.


Право гласа на изборима у Хрватској има 3,86 милиона бирача, који ће у Хрватској и иностранству гласати на око 7.000 бирачких места.


Биралишта се затварају у 19 сати, а прве незваничне резлтате Државно изборно повереништво (ДиП) ће почети да објављује од 21 сат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације